Опитите за разстройване на руско-американските дипломатически отношения са грешка. Това заяви руският лидер Владимир Путин на Международния форум "Арктика - територия на диалога" в Архангелск, цитиран от руски медии.

Мисля, че не е в интерес на американския народ да има абсурдни руско-американски отношения. Какво искаме? Да минимизираме отношенията си като цяло, попита той.

По думите му Русия вярва, че САЩ са велика сила и Москва иска да установи добро партньорство с Вашингтон.

"Ние възприемаме и се отнасяме към САЩ като велика сила, с която искаме да установим много добро партньорство. Останалото са лъжи и измислици", каза той.

Подчертавайки, че руската заплаха е използвана в САЩ "за целите на вътрешния политически дневен ред", Путин подчерта, че "тази антируска карта е използвана в интерес на индивидуални политически сили в САЩ".

Той определи като безсмислица информацията, че срещите на руския посланик в САЩ Сергей Кисляк с американски представители са актове на шпионаж.

"Контактите на нашия посланик в САЩ са ограничени. Всяка среща се възприема като акт на шпионаж. Това не е ли безсмислица", поясни той и допълни, че американският посланик  Джон Тафт комуникира с правителството и представители на руски компании без Москва да го спъва.