Руският президент проведе телефонни разговори с четирима лидери на държави вчера вечерта във връзка със ситуацията в Близкия изток и конкретно в Сирия, съобщава Кремъл.

По-рано съобщихме за телефонен разговор между Владимир Путин и американския лидер Доналд Тръмп. Двамата обсъдиха Сирия, Северна Корея и Украйна. Разговорът е продължил около 90 минути.

Тръмп и Путин обсъдиха по телефона Сирия, Северна Корея и Украйна

Тръмп и Путин обсъдиха по телефона Сирия, Северна Корея и Украйна

Ден след срещата на Путин с Асад

Путин също разговаря с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, президента на Египет Абдел Фатах Сиси и краля на Саудитска Арабия Салман.

По време на разговора с Нетаняху двамата лидери са обсъдили ситуацията в Близкия изток и завършващият етап от борбата срещу международния тероризъм в Сирия. Владимир Путин е информирал Нетаняху за срещата си с Башар Асад, както и за предстоящата днес среща в Сочи на лидерите на Русия, Иран и Турция. Обсъдени са и практически въпроси, свързани със ситуацията в южната зона за деескалация на територията на Сирия.

Кремъл съобщи причината за визитата на Асад в Русия

Кремъл съобщи причината за визитата на Асад в Русия

За втори път Асад посети Русия от започналата в Сирия война

Разговорът е проведен по инициатива на израелската страна.

Изненадваща среща на Путин с Асад в Сочи
Обновена

Изненадваща среща на Путин с Асад в Сочи

За последно Путин и Асад се срещнаха на 20 октомври 2015 г. в Москва

Владимир Путин подробно е информирал египетския лидер за руската оценка за последното развитие на ситуацията в Сирия. Той също така е разкрил информация пред Сиси за срещата си с Асад и за предстоящата тристранна среща в Сочи.

Сиси от своя страна високо е оценил ролята на руските въоръжени сили в разгрома на терористите в Сирия.

Двамата са обсъдили и въпроси от двустранните отношения, включително осъществяване на големи проекти в ядрената енергетика.

В хода на телефонния разговор с краля на Саудитска Арабия е обсъдено реализирането на постигнатите договорености по време на последната визита на Салман в Русия. Те са разменили мнения и за ситуацията в Близкия изток.