Руският президент Владимир Путин заяви, че не се е ръководил от скрити мотиви, когато е отказал да поздрави Джо Байдън за прогнозираната му президентска победа на фона на отказа на Доналд Тръмп да отстъпи, предаде "Спутник".

"Формалностите трябва да се спазват въз основа на установени практики и правни стандарти. Няма скрит мотив или нещо, което би могло да послужи за по-нататъшно влошаване на нашите отношения. Това е чисто формален подход", заяви Путин пред телевизионния оператор "Россия 1".

Президентът добави, че е приел изчаквателния подход, тъй като очаква прахът след изборите да се уталожи в САЩ.

"Не че харесваме или не харесваме някого - ние просто чакаме края на тази вътрешнополитическа конфронтация", каза Путин, добавяйки, че има равно уважение както към Тръмп, така и към Байдън.

Русия съжалява, че Байдън надъхва с омраза

Русия съжалява, че Байдън надъхва с омраза

"Русия не е враг", коментира Песков

"Ще работим с всеки човек, който притежава доверието на американския народ. Но на когото се дава това доверие - то трябва да бъде посочено или чрез политическа конвенция, когато една от партиите признае победата на другата, или крайните резултати от изборите трябва да бъдат обобщени по легитимен, легален начин ", подчерта руският президент.

Путин каза още, че всички разбират, че американската избирателна система има недостатъци.

"Това е съвсем очевидно - ясно е за всички по света - струва ми се, че за американците е ясно, има проблеми в избирателната система на САЩ", добави руският президентът.

Той обаче поясни, че няма намерение да "заклеймява американската политическа система или избирателна система". Дали е необходимо или не да се променя нещо там - не е наша работа ", каза Путин.

Въпреки неуспехите, Русия все още клони към Тръмп

Въпреки неуспехите, Русия все още клони към Тръмп

Предпочита го пред Байдън, но който и да е президент, няма "благоприятна перспектива за Русия"

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков многократно подчерта, че Москва е готова да работи с всеки президент, избран от американски избиратели, за да намери начини за нормализиране на руско-американските отношения.

Основните американски медийни мрежи прогнозират, че кандидатът на демократите Джо Байдън ще бъде победител в президентското гласуване на 3 ноември, въпреки че Изборните колежи тепърва ще гласуват. Медийната прогноза накара голям брой световни лидери и политици да поздравят Байдън и неговия кандидат, Камала Харис, за тяхната "победа", но настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп твърди, че е спечелил изборите, но победата е била открадната от него чрез масирана измама на избори поради гласуване по пощата и софтуер за машина за гласуване на Dominion, който погрешно "обърна" гласовете на демократите.

Тръмп и неговият правен екип инициираха одити и преброявания в няколко щати и заведоха редица дела, позовавайки се на множество нарушения на гласуването в ключови държави на бойното поле, които биха могли да повлияят на резултата от изборите.