Когато руският президент Владимир Путин e бил уведомен за спекулации от страна на Запада относно датата на предполагаемата инвазия на Русия в Украйна, той шеговито е попитал в колко часа се предполага, че "войната" трябва да започне. Това разкри говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от TeleTrader.

На пресконференция руският служител нарече въпросните предположения за датата на предполагаемата военна акция срещу Украйна като "маниакално информационно безумие", което не може да бъде посрещнато с разбиране.

От своя страна говорителят на украинския президент Володимир Зеленски оттегли изявлението на държавния глава за предстоящата руска инвазия на 16 февруари, като уточни, че украинският лидер е чувал за датата само от медиите, а не от източници от западното разузнаване.

Русия: Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна

Русия: Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна

Мария Захарова разкритикува изявленията на САЩ и Великобритания

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Русия изтегля част от войските си, които бяха струпани край границата с Украйна, след приключване на военните учения.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Въпреки всички спекулации, вчера руският външен министър Сергей Лавров поиска от руския президент Владимир Путин още време за дипломация, тъй като според него има шанс за разрешаване на кризата в Украйна по дипломатически път. Държавният глава се съгласи.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски обяви 16 февруари за Ден на единството и предупреди, че именно на този ден може да започне руска инвазия в страната му.

В отговор Москва обяви, че само луди хора, лишени от морал, могат да допуснат, че Русия има намерение да нападне Украйна.

Русия изтегли част от войските си от границата с Украйна

Русия изтегли част от войските си от границата с Украйна

Министерството на отбраната показа с видео товаренето на военна техника