Руският лидер Владимир Путин заяви пред японския премиер Шиндзо Абе, че военните отношения със САЩ и много други проблеми възпрепятстват подписването на мирен договор между Япония и Русия за края на Втората световна война, информира "Ройтерс".

Путин направи коментара на Източния икономически форум във Владивосток, след като Абе го призова да разрешат спора между двете държави относно острови, който пречи за подписването на мирен договор.

Путин: Русия и Китай координират международните си позиции

Путин: Русия и Китай координират международните си позиции

По време на форума Путин се срещна и с японския премиер Шиндзо Абе

Руският лидер поясни, че се надява в крайна сметка да бъде подписан такъв договор в бъдеще. Според него двете държави могат да разрешат различията си.

Москва многократно изразява безпокойството си от разгръщането на американски оръжейни системи на японска територия.

По-рано днес Абе призова Путин двете държави да сключат мирен договор. Той отбеляза, че през следващата година се навършват 75 г. от края на Втората световна война и 30 г. от прекратяването на Студената война.

Путин коментира и други теми. Според него международни групи като Г-7 трябва да включват държави като Китай, Индия и Турция. Русия не е против възобновяването на формата Г-8, каза той.

Шпиони в САЩ определят Тръмп за "руски актив" и "полезен идиот" на Путин

Шпиони в САЩ определят Тръмп за "руски актив" и "полезен идиот" на Путин

Можел да бъде манипулиран или повлиян, за да служи на руските интереси

Президентът на Русия съобщи, че Москва ще създаде ракети след разпадането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват, но няма да ги разгърне първа.