Сирия обяви, че противовъздушната ѝ отбрана (ПВО) е отразила въздушно нападение на Израел, съобщава "Франс прес".

Сирийската държавна новинарска агенция САНА твърди, позовавайки се на сирийски военен източник, че са били прехванати израелски ракети, изстреляни по оръжейни складове, които се намират югоизточно от северния град Алепо.

Според изявление на сирийската армия Израел е ударил военни казарми. 

Израел е ударил цели в Сирия

Израел е ударил цели в Сирия

Цели на Хизбула са били обект на операцията

Междувременно Сирийският център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания, съобщи за мощни експлозии в района на нападението. Според центъра атаката е била насочена срещу военна база и изследователски център на подкрепяна от Иран милиция.

Според Сирийския център при ударите на Израел са загинали 14 души, някои от тях иранци и иракчани, които били членове на въпросната милиция. 

Източник от разузнаване в Близкия изток е коментирал, че Израел засилва нападенията в Сирия във време, когато вниманието на света и региона, включително и на Сирия, беше разсеяно от пандемията от коронавирус.

От началото на конфликта в Сирия през 2011 г. Израел нанесе стотици въздушни удари в северната си съседка срещу силите на президента Башар Асад, но и срещу неговите съюзници Иран и ливанската радикална групировка "Хизбула", които са сред главните врагове на Израел.

Израел рядко коментира своите операции в Сирия, но редовно предупреждава, че няма да позволи северната му съседка да се превърне в плацдарм на Иран.

Сирия свалила ракети при удари на Израел до Дамаск

Сирия свалила ракети при удари на Израел до Дамаск

Няма информация за щети или жертви