Работата от вкъщи намалява стреса, позволява повече време да се отделя за семейството и води до по-голяма продуктивност. Това става ясно от проучване на 7000 домакинства в Германия, които са работили от вкъщи по време на пандемията, пише "Гардиън".

Заключението е, че много от анкетираните заявяват, че са имали положително преживяване. Мнозинство твърди, че работата от вкъщи е намалила нивата им на стрес, позволила е да се отделя повече време за семейния живот и е довела до по-голяма продуктивност.

Повече от ¾ от анкетираните, които твърдят, че преди не са работили редовно от вкъщи, се надяват да продължат да работят от вкъщи и в бъдеще.

Проучването е поискано от здравния застраховател DAK и е проведено от изследователските центрове IGES и FORSA преди и по време на пандемията.

Изследването показва още, че докато 21% от работниците са били под стрес преди пандемията заради пътуването до работното място, работата и семейния живот, тази цифра пада до 15% по време на пандемията.

Процентът на работниците, които заявяват, че никога или понякога са стресирани, нарасна от 48 на сто до 57%. От тези, които сега редовно работят от вкъщи, 56% казват, че са по-продуктивни в сравнение с изпълнението на задълженията си на работното място, като 2/3 твърдят, че те могат да комбинират работа и семейство по-добре.

Според проучването почти 77% от анкетираните, които преди не са работили от вкъщи редовно заявяват, че искат да продължат да го правят и в бъдеще.

Почти половината от респондентите обаче признават, че им липсва ясната граница между работа и живота в дома, като този процент нарасна до 52 на сто сред тези на възраст между 18 и 29 г. ¾ казват, че им липсва прекият контакт с колеги.

От здравния застраховател DAK отбелязват, че резултатите трябва да се възприемат сериозно от работодателите, но без да се пренебрегват негативните аспекти от работата вкъщи, такива като липса на защита на работното място и самота, особено при тези, които живеят сами.