Полов баланс във временното правителство на Австрия, което днес положи клетва пред президента на страната Александър Ван дер Белен, информира ДПА.

Експертният кабинет е сформиран след разпадането на управляващата коалиция, водена от канцлера Себастиан Курц. Видео, уличаващо бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе в корупция, разби коалицията, а впоследствие Курц беше свален от власт с вот на недоверие в местния парламент.

Курц се закани да си върне управлението на Австрия

Курц се закани да си върне управлението на Австрия

Днес австрийският президент Александър Ван дер Белен назначи временно правителство

"Убеден съм, че новото правителство ще представлява Австрия политически, дипломатически и приятно като сигурна страна в центъра на Европа", обяви Белен.

Новото експертно правителство ще бъде водено от първата жена канцлер на Австрия Бригите Бийрлайн, която беше председател на Конституционния съд.

В кабинета има шестима жени и шестима мъже. Външен министър ще е Александър Шаленберг, а финансов министър Едуард Мюлер.

Австрия ще има нов канцлер

Австрия ще има нов канцлер

Страната изпадна в политическа криза

Единственото спорно име в кабинета е на транспортния министър Андреас Райхарт. Според няколко местни медии като младеж той се е обучавал в крайнодясна милиция заедно с крайнодесния лидер Щрахе.