В Сирия военни от частната армия "Вагнер" на приближения до Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин са измъчвали и убили сириец по особено жесток начин - обезглавeн и нарязан на части, той е запален, след като дълго са се гаврили с тялото му. Самоличността на единия от мъчителите е установена от руския вестник "Новая газета". Съобщава се, че става дума за Станислав Д. (Фамилията неe назована, за да не бъде изложено на риск семейството му.)

Уточнява се, че идентифицираният наемник е служител в разузнаването. "Новая газета" разполага с копие от паспорта му, със саморъчно попълнена от него анкетна карта на службата за сигурност на армията "Вагнер", както и с неговата декларация за поверителност и автобиографията му.

Руски журналисти получават заплахи след разследване за наемници от "Вагнер"

Руски журналисти получават заплахи след разследване за наемници от "Вагнер"

Заплахите достигат своя апогей, когато разследват дейности на "Вагнер" в Либия

Видеото с гаврата над убития сириец, което през последните дни се разпространява в социалните мрежи, е публикувано за първи път през 2017 г. - по-точно част от него. На записа не се виждат лицата на наемниците, но се чува, че разговарят на руски език. През последните дни в социалните мрежи се появиха и други фрагменти от видеото, но които в кадър се вижда Станислав Д.

Лицата на другите главорези се виждат на снимка, публикувана в социалните мрежи, на която те позират заедно с тялото на убития.

По данни на арабски медии, жертвата е Мохамед Таха Исмаил ал Абдула. Той е бил мобилизиран в резерва на сирийската правителствена армия, но е дезертирал, след което е били заловен. Предполага се, че е убит в района на находището Шаир в провинция Хомс.

Bellingcat: Един и същи орган издава паспорти на армията „Вагнер“ и руския Генерален щаб

Bellingcat: Един и същи орган издава паспорти на армията „Вагнер“ и руския Генерален щаб

Данните са от самолетните полети…