Запазват се различията между НАТО и Русия след срещата на посланиците. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от световни агенции.

НАТО и Русия продължават да имат фундаментални различия по въпроса за Украйна, каза Столтенберг и добави, че анализите на двете страни за Афганистан също "значително" се разминават.

Русия обвини НАТО, че с хеликоптери снабдява с оръжия терористите в Афганистан

Русия обвини НАТО, че с хеликоптери снабдява с оръжия терористите в Афганистан

Хеликоптерите били без разпознавателни знаци

Той добави, че конфликтът в Украйна продължава да оказва "дълбоко" влияние върху сигурността и стабилността в региона.

"Подобряването на ситуацията със сигурността в Източна Украйна остава приоритет с цел придвижване към пълно прилагане на споразуменията от Минск", изтъкна шефът на алианса.

Според него ситуацията остава "нестабилна" и нарушенията на "режима на тишина" продължават.

НАТО променя командната си структура

НАТО променя командната си структура

Решенията ще се приемат през февруари 2018 г.

Приветстваме дипломатическите усилия за насърчаване прилагането на споразуменията от Минск от двете страни, продължи той.

По думите му има "открита размяна" на мнения относно ситуацията в Афганистан, включително регионалната заплаха от тероризъм.

"Нашите анализи значително се разминават, но всички споделяме един и същи интерес за сигурност и стабилност в Афганистан", отбеляза Столтенберг и допълни, че Русия е разкрила политиката си за Афганистан.

"Важно е всички да подкрепят националното правителство на единството. Това е най-добрият начин да се помогне в борбата срещу тероризма в Афганистан и да се постигне по-голяма безопасност и стабилност в целия регион", смята той.

Запитан дали Русия подкрепя талибаните в Афганистан, Столтенберг отговори, че Москва отрича това, но въпросът е обсъден по време на срещата.

Според него прозрачността и намаляването на риска остава "жизненоважен" въпрос за Съвета НАТО-Русия.

"Днес ние обменихме информация за последните учения", каза генералният секретар и добави, че НАТО и Русия са постигнали съгласие за увеличаване на прозрачността и предсказуемостта в региона.