Социалната платформа "Фейсбук" отново беше поставена в отбранителна позиция заради практики, засягащи личните данни на потребителите. Новата информация е част от разследване на американския вестник "Ню Йорк таймс", информира Би Би Си.

Вестникът разкри нови подробности за начините как социалната мрежа споделя достъп до данни на потребителите на други технологични компании, включително Amazon, Apple, Microsoft, Netflix, Spotify и Yandex. В някои случаи другите компании заявяват, че дори не знаят, че имат специален достъп.

"Фейсбук" защити поведението си. Компанията уверява, че никога не е предоставяла достъп до лични данни без разрешението на хора и не вижда доказателства за злоупотреба с данни. Но отново признава, че е трябвало да попречи на трети страни да имат достъп до лични данни.

Как популистите в Италия използваха „Фейсбук”, за да спечелят властта?

Как популистите в Италия използваха „Фейсбук”, за да спечелят властта?

Салвини и Ди Майо доминират във "Фейсбук" с около 7,8 милиона харесвания и споделяния всеки

Примерите, посочени от американския вестник, включват достъп на други компании до личните съобщения на потребителите, а също така до имена, контакти и действията на техните приятели.

Последното разкритие е след серията скандали, които засегнаха "Фейсбук", включително събирането на данни от Cambridge Analytica, подбуждането към насилие в Мианмар, доказателства за руска и иранска намеса на изборите в САЩ и компрометиране на лични данни на потребители.

"Ню Йорк таймс" базира анализа си на стотици страници документи и десетки интервюта. Изданието отбелязва, че социалната мрежа е имала специални договорености с повече от 150 компании за споделяне на лична информация. Повечето от тях са технологични компании, но също така влизат онлайн търговци, производители на автомобили, медии, сред тях е дори и "Ню Йорк таймс".

„Фейсбук” откри проблем, засегнал милиони потребители

„Фейсбук” откри проблем, засегнал милиони потребители

Може да са засегнати до 6,8 милиона души

Например търсачката Bing на Microsoft е виждала имената на "буквално всички" приятели на потребителите във "Фейсбук" без съгласието на тези приятели с цел да се персонализират резултатите.

Фейсбук се срина на Източното крайбрежие на САЩ

Фейсбук се срина на Източното крайбрежие на САЩ

Не се посочва причината за срива

Netflix, Spotify и Банката на Канада са можели да четат, пишат и изтриват лични съобщения на потребители. Yahoo е можело да гледа съобщения с предаване на живо на приятели на потребителя. Sony, Microsoft and Amazon са имали достъп до имейли на потребители чрез техните приятели. Blackberry и Huawei са сред компаниите, които са имали достъп до информация на "Фейсбук", която им е помагала да създадат свои приложения със социални мрежи.