"Македония върви по верния път и ако продължава по него, до няколко месеца може да получи препоръка от ЕК".

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на посещението си в Скопие, съобщава БГНЕС.

Той подчерта, че не е дошъл в Скопие, за да съобщи точната дата за започване на преговорите за членство на Македония с ЕС, но заяви, че страната е постигнала напредък и ако продължи да се движи в същата посока, до няколко месеца може да получи очакваната препоръка за започване на преговори.

Македония с жест към Гърция – сменя пътните знаци

Македония с жест към Гърция – сменя пътните знаци

Първите 25 пътни знака са премахнати

През изминалия период Македония е извършила реформи, които изненадаха света, а договорът с България увеличи репутацията на държавата в ЕС. Става дума за помирение на историята и географията, за решаване на дългогодишни проблеми. Направихме това с други държави, ще го направим и с вас, изтъкна Юнкер на пресконференция с македонския премиер Зоран Заев.

Македония и Гърция близо до решение на спора за името, доволна Меркел

Македония и Гърция близо до решение на спора за името, доволна Меркел

Меркел се срещна с премиера на Македония Зоран Заев

Шефът на ЕК, цитиран от АП, призова Скопие да разреши дългогодишния спор за името с Гърция, за да може страната да започне преговорите за присъединяване към ЕС.

Снимка 342179

Източник: ЕПА

Той похвали подетите от Скопие реформи за присъединяване към съюза, но призова правителството да уреди 25-годишния спор за македонското име.

Свършете си работата с Гърция, призова той.

От своя страна Заев подчерта, че за правителството в Скопие е приемливо име с географски определител, който да разграничава Македония и едноименния регион в Гърция.

25 г. България мълча за името на Македония, а сега оказва натиск, възмути се Любчо Георгиевски

25 г. България мълча за името на Македония, а сега оказва натиск, възмути се Любчо Георгиевски

Този тип натиск е безпринципен, защото изминаха 25 г.

"Настояваме за решение, което да е трайно, да зачита достойнството и да защитава идентичността и на двете държави", поясни Заев.

Юнкер пристигна в Скопие като част от първата му спирка от обиколка в шест балкански държави, пише "Катимерини".

Снимка 342177

Източник: ЕПА

В съобщение в "Туитър" говорителят на ЕК Маргаритис Схинас подчерта, че Юнкер е пристигнал в Македония, след като официалните власти преименуваха летището в Скопие и ключова магистрала, а също така премахнаха знаци, носещи името Александър Велики, в знак на добра воля.

Наскоро правителството реши да преименува основното летище "Александър Велики" на Международно летище "Скопие" и основната магистрала до Гърция на "Приятелство".

Юнкер "пристигна на Международно летище "Скопие" и след това се отправи по магистрала "Приятелство", отбеляза говорителят и добави, че това е "най-добрият старт на обиколката на Западните Балкани. Излекуване на раните от миналото, изграждане на европейско бъдеще на стабилност и нови възможности".

След Македония Юнкер ще посети Албания, Сърбия, България, Босна и Херцеговина и Косово.

Посещението на Юнкер се разглежда като опит за насърчаване на държавите от Западните Балкани да се фокусират върху стремежите за присъединяване към ЕС.