Нервно-паралитичното вещество, което е останало във флакона с "новичок", с който бяха отровени Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, е можело да порази още няколко хиляди души, заяви пред Би Би Си офицерът от британската полиция Дийн Хейдън. Той ръководи разследването по случая Скрипал.

Лондон: Новичок остава силно отровен до 50 години и в запечатан контейнер

Лондон: Новичок остава силно отровен до 50 години и в запечатан контейнер

Полицията издирва контейнера с новичока

В интервю за предаването "Панорама" той показа точно копие на флакона с токсичното вещество.

Става дума за шишенцето с етикет "Nina Ricci", намерено от британеца Чарли Роули в парк в Солсбъри през юни тази година. Той го подари на приятелката си Доун Стърджис, заблуден, че в него има парфюм. Двамата бяха хоспитализирани на 30 юни, но лекарите не успяха да спасят жената. Роули вече е изписан от болницата.

"Както виждате, шишенцето е съвсем малко. То е имало запечатана капачка, която е съдържала "новичок". Нападателите са я отворили, сложили са дозатор и са поставили отгоре механизма за впръскване." - поясни Хейдън.

Според британската полиция, флаконът е бил специално конструиран така, че да може лесно да бъде пренесен през системата за контрол на летището, а след това да бъде сглобен и използван без риск за здравето на отровителите.

„The Sun“: Известни са истинските имена на отровителите на Скрипал

„The Sun“: Известни са истинските имена на отровителите на Скрипал

Те са специализирани в "мокри полъчки"...