Разследват подозрителна смърт на свидетелка срещу експремиера на Италия Силвио Берлускони. Става дума за мароканката Иман Фадил - модел и танцьорка, която вероятно е отровена с радиоактивни вещества, предаде Би Би Си.

34-годишната Иман почина в болница в Милано на 1 март. Месец по-рано тя беше хоспитализирана със силни болки в корема.

Самата тя е споделила с брат си и с адвокатите, че е била отровена.

След смъртта й е започнало разследване, във връзка с което е иззета цялата медицинска документация и назначена токсикологична експертиза.

Италианската агенция ANSA съобщи, че се работи по версия за отравяне с радиоактивни вещества. Информацията е позована на източници от прокуратурата.

По данни на в. "La Repubblica", един от компонентите на отровата е радиоактивен изотоп на кобалта.

Главният прокурор на Милано Франческо Греко заяви пред агенция "Ройтерс", че в смъртта на Фадил има "няколко странни неща".

"Лекарите не успяха да определят точно патологията, която би обяснила смъртта й", коментира прокурорът.

Според в. "Corriere della Sera", от болницата са изпратени проби за анализ в специализирана лаборатория. Резултатите са показали наличие на радиоактивни вещества, включително кобалт.

Засега няма потвърждение на тази информация от страна на прокуратурата.

През 2013 г. Берлускони беше признат за виновен и осъден на 7 години затвор по делото за връзката му с непълнолетната проститутка Руби, но през 2014 г. апелативен съд го оправда поради липса на достатъчно улики.

Против Берлускони обаче бяха повдигнати други обвинения, включително за подкуп на свидетели.

В. "Times" пише, че Фадил е трябвало да даде показания по дело срещу Берлускони - за изплащане на големи суми, с които е купувано мълчанието на жени, участвали в еротичните купони "бунга-бунга" във вилата на експремиера край Милано.

Разследват Берлускони за корупция

Разследват Берлускони за корупция

Прокурори в Рим предполагат, че решението на топ административния съд от 2016 г. е нагласено