Регистрирането на живеещите във Великобритания повече от 3 милиона мигранти от ЕС представлява сериозна административна задача за британското правителство. Това става ясно от нов доклад, цитиран от вестник „Гардиън”.

Експерти проверяват съществуващия режим за подаване на документи за постоянно жителство, за да открият възможни проблеми, които могат да се появят, ако бъде въведена нова система след излизането на страната от съюза.

Техните анализи показват, че ако всички граждани от Европейската икономическа зона, живеещи в момента в Обединеното кралство, подадат документи за постоянно жителство от началото на 2016 година, регистрирането им в страната може да отнеме 140 години при сегашните темпове.

Обединеното кралство очаква да има промени в правилата за свободно движение след резултата от референдума през юни, но подробностите все още трябва да бъдат уточнени.

Маделин Съмпшън, директор на Migration Observatory към Оксфордския университет, заяви, че в зависимост колко дълго ще продължат преговорите за „Брекзит” правителството може би трябва да регистрира вече живеещите на Острова граждани на ЕС и то бързо.

Според настоящите правила тези, които пребивават в страната най-малко пет години автоматично получават право на постоянно пребиваване.