Броят на смъртните наказания в световен мащаб рязко са се повишили и през 2015 г. достигат рекорд за последните 25 години.

Това показват данни на правозащитната организация Amnesty International.

Общо 1634 души са били екзекутирани миналата година в 25 страни в света. Този брой е най-високият, регистриран от 1989 г. насам и бележи увеличение с повече от 50% в сравнение с 2014 г.

В доклада на организацията цифрите се определят като "тревожещ скок", пише ВВС. "Нарастването на екзекуциите миналата година е дълбоко обезпокояващо" - се казва в декларация на Салил Шети, генерален секретар на "Амнести Интернешънъл".

Тези, които оглавяват списъка на държавите, прилагащи най-често смъртното наказание, са Иран, Пакистан, Саудитска Арабия. Първите три страни са изпълнили 89% от всички смъртни присъди.

В доклада се посочва, че в цифрите не се отчитат смъртните наказания в Китай, тъй като тази информация не се разгласява от властите. Според Amnesty International обаче Китайската народна република остава лидер в класацията.

В САЩ изпълнените смъртни наказания през годината са намалели. Случаите на екзекуции през 2015 г. са били 28 - със седем по-малко, отколкото през 2014 г.

В същото време през 2015 година е първата година, когато отново в световен мащаб смъртното наказание е станало забранено в повече от 50% от страните.