50 журналисти са убити във връзка с работата им през 2020 г. Повечето държави, където са извършени убийствата, не са във война, се посочва в доклад на "Репортери без граници", предаде АФП.

Данните показат увеличение на атакуваните журналисти, разследващи организираната престъпност, корупция и проблеми с околната среда.

Мексико е най-смъртоносната държава в света за журналистите през 2020 г.

Мексико е най-смъртоносната държава в света за журналистите през 2020 г.

Девет журналисти са убити в Мексико през 2020 г.

В доклада се акцентира върху Мексико, Индия и Пакистан.

84% от убитите тази година са "умишлено атакувани" за работата им, се казва в годишния доклад на неправителствената организация, в сравнение с 63% през 2019 г.

Мексико е на първо място с 8 убийства.

"Връзките между наркотрафикантите и политиците остават и журналистите, които се осмелят да отразят тези или свързани с това теми, продължават да бъдат мишени на варварски убийства", подчертават от "Репортери без граници".

Нито едно от убийствата в Мексико не е наказано до момента, допълва организацията, която ежегодно събира информация за насилието над журналисти по света от 1995 г.

Петима журналисти са убити в Афганистан.

Неправителствената организация също акцентира върху случая с екзекутирания ирански журналист Рухола Зам. Екзекутирането му затвърждава позицията на Иран като държавата с най-много осъдени на смърт журналисти през последния половин век.

През 2020 г. са убити по-малко журналисти спрямо 53 преди година, въпреки че от "Репортери без граници" подчертават, че по-малко журналисти са работили на терен заради пандемията от коронавирус.

387 журналисти са вкарани в затвора, което е "исторически висок брой". 14 са арестувани във връзка с отразяване на коронавирус кризата.

Преди няколко седмици Международната федерация на журналистите съобщи, че 42 журналисти са убити по време на изпълнение на задълженията си тази година.