Републиканската партия и Демократическата партия на САЩ са съгласни - Америка се разпада, показва ново социологическо проучване на Axios-Ipsos. Това мнение споделят около 80% от двете партии.

Разбивката показва, че 83% от републиканците и 78% от демократите (общо 79 на сто) са на мнение, че Америка се разпада.

Тръмп отново се съветва с Банън

Тръмп отново се съветва с Банън

Обсъждал изборите с бившия си главен стратег

От Axios коментират, че въпросът отразява сблъсъка на възникналите кризи в страната и тяхното отражение - пандемията, рецесията, промяната на политическата карта, расовата несправедливост, щурмът на Капитолия и последвалият импийчмънт на Доналд Тръмп.

22% от демократите и 19% от независимите заявяват, че не се гордеят да бъдат американци. В тази група влизат 7% от републиканците и 17% от всички американци.

Нямало да има окончателно отстраняване от длъжност на Тръмп

Нямало да има окончателно отстраняване от длъжност на Тръмп

Според Елена Поптодорова има хора, които продължават да възприемат Тръмп като жертва

91% от поддръжниците на Тръмп застават зад него по отношение оспорването на изборите. Републиканците са разделени (46% подкрепят, а 36% са против). 96 на сто от поддръжниците на президента смятат, че американският лидер е подобрил Републиканската партия. Традиционните републиканци отново са разделени по този въпрос - 51% са съгласни, а 47 на сто - не.

92% от поддръжниците на Тръмп искат да се кандидатира за втори мандат през 2024 г., докато 58% от републиканците не желаят (41 на сто са съгласни).

Тръмп скъсал и с Руди Джулиани, отказва да му плати адвокатските хонорари

Тръмп скъсал и с Руди Джулиани, отказва да му плати адвокатските хонорари

Американският лидер отказва да плати адвокатските хонорари на бившия кмет

Повече от половината американци (56 на сто) са съгласни, че Тръмп трябва незабавно да бъде свален от власт. 94% от поддръжниците на президента и 66% от републиканците са против. 92% от либералите и 92% от демократите са на мнение, че американският президент трябва да бъде отстранен.

Проучването е проведено от 11 до 13 януари и в него са участвали 1019 респонденти.