Властите във втория по големина град в Бразилия Рио де Жанейро затварят плажове като мярка срещу разпространението на коронавирус, предаде "Ройтерс". Мярката за момента важи за този уикенд, според общински указ, приет в петък.

Забраняват се всички дейности - от спорт до слънчеви бани и плуване. Постановлението също така забранява паркирането на превозни средства по брега, а властите се очаква да поставят  бариери, за да блокират автобусите. Подобни мерки бяха въведени миналата година, но заради обществено недоволство бяха отменени.

Здравни власти в Бразилия призовават за блокади

Здравни власти в Бразилия призовават за блокади

След антирекорди по заболеваемост и смъртност от коронавирус

Припомняме, че градът бе поредният, който наложи нови ограничения, свързани с COVID. Те бяха в сила до 11 март. Сред строгите мерки е и полицейски час от 23:00 часа до 5 ч. сутринта.

Ограниченията са опит на властите да забавят втората вълна, която опустошава южноамериканската държава. Ресторантите затварят в 17 ч., докато някои бизнеси, като клубовете не работят. Бразилия е втора в света по смъртност след САЩ.

Болниците в Рио де Жанейро са запълнени на 95% към четвъртък, като приемането на пациенти в отделенията за интензивно лечение се покачи през последните няколко дни. Рио де Жанейро е регистрирал почти 217 000 случая на COVID-19 и близо 20 000 смъртни случая, свързани с вируса. Повече от 287 000 души са починали в цяла Бразилия. Към четвъртък Бразилия съобщи за 2724 смъртни случая от COVID-19 през последните 24 часа, което е сред рекордите от началото на пандемията през февруари 2020 г. Според Министерството на здравеопазването за същия период са регистрирани 86 982 нови случая на COVID-19 - трети най-висок резултат за страната.

Около половин милион души са били ваксинирани в Рио де Жанейро, или 7,4% от населението, показват данните на правителството, като там те са по-високи от средните за страната. Към сряда Бразилия е поставила над 14,6 милиона дози ваксини. Общо 10,71 милиона души са получили първата доза и 3,91 милиона са получили и двете дози.

Бразилия с нов рекорд - над 90 000 заразени с COVID-19 за денонощие

Бразилия с нов рекорд - над 90 000 заразени с COVID-19 за денонощие

Нараства недоволството на бразилците от управлението на COVID кризата от президента Болсонару

Държавата започна да ваксинира в средата на януари, но за момента е далеч от постигане на целта на правителството цялото население да бъде имунизирано до края на годината. За това бе обвиняван президентът Жаир Болсонару, известен скептик по отношение на пандемията.

Бразилия вече има четвърти здравен министър от началото на пандемията.