Европейската централна банка (ЕЦБ) вярва, че балансът на рисковете пред еврозоната се е изместил от вътрешни към икономически трудности в международен план, съобщава АП.

На пресконференция след обявлението на ЕЦБ, че няма да променя валутните политики президентът на банката Марио Драги заяви, че вътрешният натиск "е по-сдържан", но в същото време геополитическите рискове "растат".

Той подчерта, че решението на Великобритания да напусне ЕС представлява риск за еврозоната, макар че реалното икономическо отражение все още не може да се забележи.

"Ние все още не знаем как тези рискови събития ще се отразят на икономическата ситуация", поясни той.

Драги говори след решението на банката да не променя програмите за изкупуване на облигации, макар че се забелязва увеличение на икономическия ръст и инфлацията в еврозоната.

Драги твърди, че увеличението на годишната инфлация до 2% идва от по-високите цени на петрола, а не от фундаментално подобряване на икономиката като увеличаване на заплатите на работниците.

Той добави, че скритият инфлационен натиск в региона е все още твърде слаб, за да може банката да започне процес по спиране на валутните стимули.

Управителният съвет на ЕЦБ реши да остави без промени основната лихва (0,00%), пределната кредитна лихва (0,25%) и ставката по депозитите (-0.40%).

Банката прогнозира инфлацията в еврозоната през 2017 г. да е на ниво 1,7%. През декември 2016 г. ЕЦБ прогнозираше инфлация от 1,3%.