Роботи доставят храна по домовете в Естония, информира "Франс прес".

Високият до коляното модел с шест колела е програмиран внимателно да задминава пешеходци и да се съобразява с трафика и светофарите по кръстовищата в естонската столица Талин.

Роботчетата, които доставят храна на клиенти, са програмирани да пресичат само на зелено, но нямат ръце и не могат да натискат бутона на светофара на някои кръстовища.

Обаче компанията Inventors Starship Technologies е научила роботите си да избягват светофари с бутони.

Въпреки че не са толкова разговорливи като дроида C-3PO от Междузвездни войни, роботите на Inventors Starship Technologies ще могат да комуникират с хората.

Ние ще имаме определени изречения, които се използват при определени ситуации. Като "здравей" или "можете ли да натиснете бутона на светофара", каза Мик Мартма, 26-годишният ръководител на програмата за изпитания на модела към Inventors Starship Technologies.

Повечето минувачи се усмихват, докато покрай тях преминава приличащият на високотехнологична кутия за лед робот по улиците на квартал "Мустама" в Талин.

"Видях Втората световна война и сега доживях да видя роботи по улиците на Талин", заяви 80-годишната жителка Александра Васкина.

Първоначално прототип на робота е бил подготвен за състезание на НАСА за подбор на роботи, които могат да събират проби на Марс или на Луната.

След като роботът не бил избран, инженери в Талин установили, че моделът е перфектен за доставки на храна.

Inventors Starship Technologies си партнира с базираната във Финландия компания Wolt за доставка на храна до повече от 120 заведения в Талин.

Роботите "са добро допълнение към нашия флот. Имаме колелета, автомобили, скутери, но може би роботите ще бъдат най-добрият вариант за доставки на къси разстояния в бъдеще", отбеляза Матиас Нордстрьом, шеф на Wolt в Естония.

Доставката с робота струва 3,50 евро, но от Starship искат да я намалят до едно евро.

Моделът може да се движи със скорост до 6 километра в час.