Сенаторът републиканец Мит Ромни от щата Юта заяви във вторник, че вярва, че Доналд Тръмп ще спечели отново републиканската номинация за президент, ако се кандидатира за изборите през 2024 г., предаде NY Times. Това е още една индикация за влиянието на Тръмп в партията.

"Не знам дали ще се кандидатира през 2024 г. или не, но ако го направи, почти съм сигурен, че ще спечели номинацията", каза Ромни. Ромни направи уговорката, че много може да се случи за 3 години, но добави: "Гледам анкетите и социологическите проучвания показват, че сред имената на потенциални претенденти републиканци през 2024 г., Тръмп побеждава."

Мит Ромни подкрепи протестите срещу расизма в САЩ

Мит Ромни подкрепи протестите срещу расизма в САЩ

Първият републикански сенатор с такава проява

Ромни е стар противник на експрезидента. Той бе единственият републикански сенатор, който гласува "за" осъждането наТръмп и на двата процеса за импийчмънт. "Не бих гласувал отново за президента Тръмп. В миналото не съм гласувал за него. Вероятно ще да застана зад някой, който според мен представлява по-малкото крило на Републиканската партия, което представлявам. "

Бившият американски президент Доналд Тръмп отговори уклончиво на въпроса дали ще се кандидатира отново за президент през 2024 г. Той заяви, че вотът е далече напред във времето. Той обаче е уверен в подкрепата на избирателите от това, което е видял като резултати на последните президентски избори. Това заяви Тръмп за Newsmax в първите си интервюта след напускане на Белия дом миналия месец и след като Сенатът не го осъди по време на историческия втори процес за импийчмънт срещу него. Очаквано, една от основните теми бяха изборите за президент, за които Тръмп е убеден, че са му били откраднати и всъщност е спечелил. Той обвинява за това не само съперниците си демократи, но и много републиканци.

Мит Ромни гласува за импийчмънт на Тръмп

Мит Ромни гласува за импийчмънт на Тръмп

Сенаторът е стар противник на държавния глава

Ако сега се провеждат първичните избори в Републиканската партия за излъчване на кандидат за президент на САЩ, Тръмп ще извоюва голяма победа. Това стана ясно от социологическо проучване на Politico-Morning Consult, публикувано три дни след оправдаването на бившия президент на втория импийчмънт процес. Сред републиканските избиратели 59% заявяват, че искат Тръмп да играе важна роля в партията им. 54% казват, че ще подкрепят Тръмп на първичните избори.

Десетки хиляди републиканци напуснаха партията след щурма на Капитолия на 6 януари и повечето американци заявяват в други анкети, че искат да се забрани на Тръмп да участва в националната политика.

Макар че 45-ият президент ще бъде на 78-годишна възраст на президентските избори през 2024 г., той ще може да се кандидатира, ако поиска, след като Сенатът го оправда. 57 сенатори гласуваха за осъждането на Тръмп срещу 43 сенатори. Но за осъждането му бяха нужни още десетима сенатори.

Майк Пенс е поставян на второ място в анкетата с 12%. На трето място са Доналд Тръмп-младши и Ники Хейли с 6%. Мит Ромни е подкрепян от 4%, а Тед Круз от 3%.