Гражданин на Румъния юридически оживя две години, след като семейството му го обяви за мъртъв след десетилетия в неизвестност, съобщиха съдебни източници, цитирани от АФП.

Константин Релиу работи в Турция повече от 20 г. и се завърна в страната си през януари, за да установи, че съпругата му официално го е регистрирала като мъртъв от 2016 г.

Румънски съд отказа да признае човек за жив, изпуснал срока да обжалва

Румънски съд отказа да признае човек за жив, изпуснал срока да обжалва

63-годишният е обявен официално за мъртъв от съпругата си през 2016 г. и сега не може да направи нищо

63-годишният готвач успя при втория си опит да убеди съдиите в североизточния град Васулуи, че продължава да съществува. През март Релиу изгуби първото обжалване за отхвърляне на смъртния акт, защото е обжалвал твърде късно.

Отказвайки да съществува със статута на "живия мъртвец", Релиу се обърна към съда в родния си град Бърлад.

Въпреки че съдът постанови в негова полза, случаят не е закрит, тъй като всеки, който се съмнява, че съществува, може да обжалва решението в рамките на 30 дни.

Медии съобщават, че Релиу е заминал да работи в Турция през 1992 г. и е загубил контакт със семейството си в Румъния след юли 1999 г. Съпругата му си помислила, че той може да е загинал при унищожителното земетресение в Северозападна Турция през август 1999 г.

В Турция също не е имало официални данни, че румънецът е в страната към юли 1999 г., което спомогнало на румънските власти да го обявят за мъртъв.

Турските власти задържали Релиу през миналата година с изтекли документи и го депортирали. Оттогава той разчитал на помощта на съседи, тъй като без официални доказателства, че съществува, не може да си намери работа или да получава социална помощ.