Румънският дипломат Корнел Феруца временно поема управлението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), докато страните членки не изберат наследник на починалия генерален секретар Юкия Амано, информира "Ройтерс", позовавайки се на организацията.

В понеделник от МААЕ обявиха, че Амано е починал. Така в агенцията се образува лидерски вакуум на фона на напрежението между Иран и Запада след решението на САЩ да напуснат ядреното споразумение с Ислямската република.

Почина шефът на МААЕ Юкия Амано

Почина шефът на МААЕ Юкия Амано

Съобщава се, че през последната година здравето на Амано се е влошило заради заболяване

Управителният съвет реши да назначи господин Корнел Феруца като временно изпълняващ длъжността генерален директор, се казва в съобщението.

Генералният директор се назначава от Управителният съвет на 35-членната агенция за период от четири години. Кандидатът трябва да бъде одобрен на ежегодна конференция, която ще се проведе на 16-20 септември.

Според "Ройтерс" двамата най-вероятни кандидати за поста са аржентинският посланик в МААЕ Рафаел Гроси и румънецът Корнел Феруца, главният координатор на агенцията. Феруца де факто беше началник на кабинета на Амано.