Правителствата на Румъния и Унгария повториха подкрепата си за кандидатите за европейски комисари, след като в четвъртък евродепутати гласуваха против номинациите на Рована Плумб от Румъния и Ласло Трочани от Унгария заради конфликт на интереси, информира "Политико".

Румънският премиер Виорика Дънчила предложи "безусловна подкрепа" за Плумб, която е номинирана за еврокомисар по транспорта. Дънчила написа във "Фейсбук", че гласуването в европарламента не поставя под съмнение доверието й към Рована Плумб, а точно обратното.

Евродепутатите отхвърлиха номинациите за еврокомисар на Унгария и Румъния

Евродепутатите отхвърлиха номинациите за еврокомисар на Унгария и Румъния

Отхвърлянето на кандидати в комисия е безпрецедентно

"Рована все още има безусловната ми подкрепа", подчерта тя и добави, че за разлика от други приоритет на Рована ще са европейските интереси и политики, които допринасят за консолидирането на европейския проект.

Днес говорителят на унгарския премиер Виктор Орбан определи гласуването срещу Трочани като "лов на вещици" и обвини "интернационалистки" промигрантски сили. Той потвърди кандидатурата на Трочани и подкрепата на правителството.

Орбан сряза Брюксел: Грехът на унгарския еврокомисар е, че защити Унгария от миграцията

Орбан сряза Брюксел: Грехът на унгарския еврокомисар е, че защити Унгария от миграцията

Безпрецедентният ход на правната комисия означава, че двамата кандидати няма да участват в другите изслушвания, които започват следващата седмица. Комисията на Урсула фон дер Лайен трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември.

Отхвърлянето им не означава, че автоматично трябва да бъдат номинирани нови кандидати. Комисията може да посочи начини Рована и Трочани да не са в конфликт на интереси.