Румъния е изправена пред всекидневна руска агресия в Черно море и отблъсква вълна от кибератаки и политическа намеса.

Това заяви военният министър на балканската държава Михай Фифор пред АП.

На фона на тази несигурност Фифор подчерта, че страната му има за задача да бъде силна опора в регионалната сигурност и пост за ранно предупреждение при възникване на заплахи срещу съюзници на НАТО.

"Не мисля, че има и един ден без предизвикателства" от Русия във въздушното пространство или териториалните води на Румъния, подчерта министърът.

Бившият съветски сателит е приел голяма военна база на САЩ и постоянно заема проамериканска позиция в сравнение със съседите си, което води до охлаждане на отношенията с Русия. Според румънския министър с анексирането на Крим през 2014 г. Русия "практически е съсед" на балканската държава.

"Практически всеки ден Русия увеличава военния си капацитет на Кримския полуостров, ние говорим за нови военноморски възможности, нови фрегати, нови подводници", алармира румънският военен министър и добави, че Румъния планира да увеличи военните разходи до 2% от БВП през тази година от 1,81 на сто, и "демонстрира, че е опора на стабилност и сигурност".

По думите на 48-годишния министър Румъния е изправена пред "намеса в политическата зона, намеса в малцинствата...и икономическа война", която включва опозиция за изграждане на тръба, която ще намали зависимостта от руски газ.