Русия е готова да осигури хуманитарен коридор за кораби, превозващи украинско зърно. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, цитиран от "Ройтерс".

В замяна обаче Украйна трябва да разминира пристанищата.

Руденко подчерта, че за да се избегне продоволствена криза, санкциите, наложени на Русия заради военната операция в Украйна, трябва да бъдат премахнати.

Решаването на проблема с храните изисква цялостен подход, включително премахване на санкциите, наложени срещу руския износ и финансови транзакции, отбеляза той.

Руденко посочи и че Москва ще обсъди възможността за размяна на военнопленници с Киев, след като тези, които са се предали, бъдат осъдени.

По негови думи е преждевременно създаването на руска военна база в контролираната от Кремъл Херсонска област на Украйна.

По-рано стана ясно, че днес руските въоръжени сили ще отворят хуманитарен коридор в посока Черно море за безопасното излизане на чуждестранни кораби от пристанището на Мариупол.

Отварят хуманитарен коридор за евакуация на чуждите кораби от пристанището на Мариупол

Отварят хуманитарен коридор за евакуация на чуждите кораби от пристанището на Мариупол

Решението е на руските власти

Два кораба с български екипаж са блокирани от три месеца заради войната - единият "Царевна" се намира точно в пристанището на Мариупол, като по-голяма част от неговия екипаж бе евакуиран. Другият кораб е "Рожен", който е акостирал в украинското пристанище Черноморск.

Русия затвори черноморските пристанища на Украйна, за да отслаби страната и да завладее нейното крайбрежие.

Руската инвазия в Украйна през февруари увеличи нестабилността на международните финансови пазари, повишавайки цените на суровините и засягайки логистиката.

Украйна беше четвъртият по големина износител на царевица в света през сезон 2020/21 и шести подред износител на пшеница, според данните на Международния съвет по зърното.

Китай иска зелен коридор за износа на зърно от Русия и Украйна

Китай иска зелен коридор за износа на зърно от Русия и Украйна

Политика на Пекин

Заради настъпилата продоволствена криза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предприе стъпки за търсене на споразумение с Русия, Турция и други страни, за да отключи износа на украински храни към световните пазари и да предотврати потенциален глобален недостиг на храни.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че страната му ще се опита да помогне на Украйна да изнася зърното си.

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис пък посочи, че военни кораби на НАТО могат да бъдат използвани за транспортиране на зърно от Украйна до страните, които се нуждаят от износа.

Кулеба: Русия се опитва да продаде зърно, откраднато от Украйна

Кулеба: Русия се опитва да продаде зърно, откраднато от Украйна

Урсула фон дер Лайен призова Москва да отблокира на износа на пшеница в Украйна и да не го използва като шантаж