Високопоставен представител на Кремъл посети украинския град Мариупол, който е почти напълно превзет от руските сили, съобщава "Дойче веле".

За визитата на заместник-началникът на руската президентска канцелария Сергей Кириенко съобщи в "Телеграм" донецкият сепаратистки лидер Денис Пушилин.

Кириенко е бивш руски премиер, а понастоящем отговаря за вътрешната политика в Русия.

В Мариупол той е посетил металургичния комбинат "Илич" и пристанището. Той е бил придружаван от генералния секретар на партията на Владимир Путин "Единна Русия" - Андрей Турчак.

В социалната мрежа Пушилин подчертава, че хората в самопровъзгласилата се Донецка народна република приемат посещението на високопоставения представител на Кремъл като знак, че "Русия се е завърнала завинаги".

Започна поредния щурм срещу "Азовстал"

Започна поредния щурм срещу "Азовстал"

Взривовете се чуват в Мариупол

От своя страна Турчак съобщи, че представители на руската следствена комисия са започнали разследвания в Мариупол относно постоянните доклади за военни престъпления.

"Онзи ден тук (в Мариупол) започнаха работа представители на Следствения комитет на Руската федерация. Те приемат жалби, в които жителите на града разказват за военни престъпления, извършени от украинските национални батальони", написа той в "Телеграм".

Той също така подчерта, че в момента в града функционират девет руски центъра за хуманитарна помощ.

"Работят лекари, психолози, специалисти по социални услуги и служби по заетостта. Тук хората получават хранителни пакети, хляб, вода и топли ястия. Доброволци им помагат да намерят изчезналите си роднини", увери Турчак.

Междувременно ООН съобщи, че над 300 цивилни са били евакуирани от Мариупол и още четири града в намиращия се под украински контрол град Запорожие. Това е втората успешна операция за извеждане на граждани от райони, подложени на руски обстрел.

Украйна: Русия готви празничен военен парад в Мариупол за 9 май

Украйна: Русия готви празничен военен парад в Мариупол за 9 май

На руснаците ще бъдат показани истории за "радостта" на местните хора от срещата с окупаторите