Руската полиция извади белоруския опозиционен политик Светлана Тихановская от списъка си за издирвани лица, съобщават "Ройтерс" и РИА. 

Тихановская избяга в изгнание миналата година, след като президентът на Беларус Александър Лукашенко предприе репресии срещу протестиращите, които го обвиниха във фалшифициране на преизбирането му.

Тя е премахната от базата данни на издирваните лица в Руската федерация по решение на инициатора на издирването - съседна държава от ОНД (Беларус), такива данни следват от отговора на руското вътрешно министерство.

Проруският президент на Чехия подкрепя борбата на Тихановска с Лукашенко

Проруският президент на Чехия подкрепя борбата на Тихановска с Лукашенко

Въпреки че Милош Земан поддържа близки отношения с Путин

"Решението за обявяване на лице в междудържавното издирване или за прекратяването му, както и за изпращането на тази информация в централизираната регистрация на МИБ (Междудържавна информационна банка) е изключително от компетентността на правоприлагащите органи на държавата-членка на ОНД, която е инициатор на издирването", заяви министерството в своя отговор.

Съветват да се изпраща допълнителни въпроси на правоприлагащите органи на Беларус.

По-рано през юни Тихановская на пресконференция в Берлин призова германското правителство да въведе нов пакет санкции срещу Беларус.

По-конкретно тя призова германското правителство да спре сътрудничеството си с беларуски държавни компании, да поиска страната да бъде изключена от системата на Интерпол и "да проведе международно разследване на престъпления срещу граждани".

Тихановская иска ЕС, Британия и САЩ заедно да притиснат Лукашенко

Тихановская иска ЕС, Британия и САЩ заедно да притиснат Лукашенко

Защото натискът е по-мощен, когато всички действат заедно