Кремъл заяви в четвъртък, че телефонен разговор тази седмица между висши американски и руски служители по сигурността е бил част от подготовката за разговори между президентите Владимир Путин и Джо Байдън, последният от поредицата сигнали, че Москва желае втора среща на върха между двамата лидери, съобщава "Ройтерс".

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан обсъдиха киберсигурността, Украйна и мигрантската криза на границата с Беларус в телефонния си разговор в сряда, съобщи Кремъл.

"Всичко това е в рамките на подготовката за... контакт на високо ниво", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В последните брифинги той многократно споменава възможността за втора среща на върха Байдън-Путин, която да последва първоначалната им среща в Женева през юни, въпреки че списъкът с проблеми между Москва и Вашингтон се удължава.

През изминалата седмица Съединените щати обвиниха Русия в заплашително поведение спрямо Украйна и в провеждане на ракетен тест в космоса, който според тях е създал отломки, които могат да застрашат Международната космическа станция.

Русия обвини Вашингтон в организиране на провокативни маневри на военни кораби в Черно море.

Въпреки това и други напрежения, страните поддържат контакти на високо ниво през последните седмици, включително посещението на директора на ЦРУ Уилям Бърнс в Москва.

Руският вестник "Комерсант" съобщи по-рано, че двамата лидери могат да се срещнат за лични разговори в началото на 2022 г. и да говорят чрез видеовръзка преди края на тази година.

По време на конферентен разговор с репортери Песков категорично отхвърля медийни съобщения, че Русия води "хибридна война" в Европа.

"В интерес на Русия е всеки в Европа да дойде на себе си и да спре да вижда Русия като причина за всичките си проблеми и да се справи с първопричините за проблемите, които сега задушават Европа", каза той.

Европейският съюз обвини руския съюзник Беларус, че е извършил хибридна атака, като изтласква вълни от мигранти към границата си с членката на ЕС Полша, нещо, което Беларус отрича.

За организиране на нов контакт между Путин и Байдън в близко бъдеще коментира и руският посланик в САЩ Анатолий Антонов в отговор на въпрос на ТАСС. "В момента и двете страни имат разбиране за провеждането на следващата среща на двамата лидери в близко бъдеще. В същото време е твърде рано да се говори за някакви подробности".

САЩ определиха разговорите с руски представители в Женева като съдържателни

САЩ определиха разговорите с руски представители в Женева като съдържателни

Разговорите са част от диалога за стратегическата стабилност...