Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли предположенията, че Москва стои зад хакерската атака срещу Националния комитет на Демократическата партия във връзка с изтеклите мейли, цитиран от „Франс прес”.

Лавров изрази позицията си преди среща с американския си колега Джон Кери в Лаос днес.

ФБР разследва дали руски хакери са отговорни за атака, която доведе до дълбоко разочарование в Демократическата партия и предизвика отправяне на обвинения, че Москва се опитва да повлияе на президентските избори в САЩ.

Припомняме, „Уикилийкс” разкри мейли на партията, които показват, че партийни лидери са подкопавали кампанията на сенатора от Върмонт Бърни Сандърс в полза на Хилари Клинтън. Близо 20 хиляди мейла от периода януари 2015 – май 2016 година разкриват задкулисните действия в партията. Председателката на Националната комисия на Демократическата партия Деби Васерман Шулц заяви, че ще подаде оставка след края на партийния форум на демократите.

Лавров, който е в Лаос за участие в регионален форум за сигурността, показа безразличие, когато беше запитан от журналисти дали Русия е отговорна.

Добре, не искам да използвам дума с четири букви”, каза той загадъчно преди да се ръкува с Кери.

Вчера кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, цитиран от Ройтерс, че ако стане държавен глава, ще сключи съюз с Москва срещу ДАЕШ („Ислямска държава”), но отхвърли предположения, че руският лидер Владимир Путин се опитва да му помогне да спечели.

Тръмп заяви на митинг в Северна Каролина, че отхвърля предположението, че разузнавателните служби на Русия имат пръст в хакерската срещу комитета на демократите.

Милиардерът определи нападките като „една от най-странните конспиративни теории”, които е чувал.

Той добави, че никога не се е срещал с Путин.

Когато си помислиш, не би било лошо, ако действаме заедно с Русия. Не би било лошо, ако действаме заедно с Русия и се справим с ДАЕШ, каза той.