От руското военно министерство обявиха, че проверяват дали при руски въздушни удари е бил ликвидиран главатаря на ДАЕШ ("Ислямска държава") Ибрахим Абу-Бакр ал-Багдади, съобщиха от ведомството.

Отбелязва се, че главатарят на терористите може да е бил ликвидиран на 28 май по време на съвещание в южните предградия на Ракка.

В Ракка може би е убит главатарят на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади

В Ракка може би е убит главатарят на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади

Държавният департамент на САЩ обеща да изплати $10 млн. за информация

Жертвите на този удар от руската авиация са високопоставени бунтовници, влизащи в състава на "военния съвет" на "Ислямска държава" и около 330 терористи. По данни на руското военно министерство, сред ликвидираните терористи са "емирът" на Ракка Абу ал Хаджи ал-Мисри, Ибрахим Ан-Наеф ал-Хадж, контролирал района от Ракка до Ес-Сухне, и "началникът на служба сигурност" на "Ислямска държава" Сюлейман Ал-Шауах.

Информацията за съвещанието на бунтовническите лидери е получена във военното ведомство в края на месец май. По време на проверката са успели да изяснят, че целта на срещата е планиране на маршрутите за изход на бойците от Ракка чрез т.нар. "южен коридор".

Припомняме, по информация на АП сирийският град Ал Маядин на провинция Дейр ез-Зор е новата столица на терористичната групировка "Ислямска държава".

Ал Маядин става новата столица на "Ислямска държава"

Ал Маядин става новата столица на "Ислямска държава"

В сирийския град отидоха мнозина от полевите командири на терористичната организация

Бомбардировката е била в нощта на 28 май от 00:35 до 00:45 московско време, след като данните за мястото и времето на срещата са били потвърдени от безпилотен самолет. По-рано от руското военно министерство са предупредили за авиоудара американската страна.

Ал-Багдади, чието истинско име е Ибрахам Авад Ибрахим ал-Бадри, се появи за пръв път пред публика през юли 2014 г., когато от джамията, превзета от "Ислямска държава" в град Мосул. До сега имаше многократни публикации за неговото ликвидиране, които не се потвърждаваха.

Путин обяви числеността на "Ислямска държава"

Путин обяви числеността на "Ислямска държава"

30 хил. са наемници от чужбина, заяви руският президент

Американските и иракските разузнавателни служби предполагат, че главатарят на "Ислямска държава" може да се укрива в района на населения пункт Ел-Баад, недалеч от сирийската граница.

"Ислямска държава" удари джамия в Кабул, 7 жертви

"Ислямска държава" удари джамия в Кабул, 7 жертви

Самоубийствен атентат и стрелба в района

На 11 юни Daily Mail съобщи, позовавайки се на сирийската телевизия, че ал-Багдади може да е ликвидиран в резултат на авиоударите по Ракка. До този момент свързаният с ислямистите сайт Amaq не е публикувал никакво потвърждение на това съобщение.