Русия се оттегля от Международната космическа станция (МКС) след 4 г. - от 2025 г. и ще започне създаването на нова национална орбитална станция, информира РИА "Новости".

"Честно е да ги предупредим (международните партньори - бел.ред.), че напускаме МКС на 25-ата годишнина", коментира пред Россия 1 вицепремиерът на Русия Юрий Борисов.

Решението е взето на 12 април, на Деня на космонавтиката, по време на среща с руския лидер Владимир Путин.

Русия планира да създаде своя национална космическа станция. МКС е сериозно остаряла и правителството предложи разговори с чуждестранни партньори.

Председателят на Руската академия на науките Александър Сергеев заяви, че очаква да започне финансирането за създаването на руска орбитална станция с прилагане на проекта след 2025 г.

Преди това трябва да бъде създадена нова станция заради технически проблеми на руския сегмент на МКС.

Съобщава се, че новата руска орбитална станция ще оперира безсрочно и ще бъде по-голяма от "Мир", ще е в орбита на височина от 400 километра и наклон от 98 градуса, което ще позволи да наблюдава цялата повърхност на Земята.

МКС включва 15 членки, като основните пет са Русия, САЩ, Канада, Япония и ЕС. Изграждането на станцията започва през 1998 г. и първата постоянна експедиция е през 2000 г.

Общите разходи за изграждането и оперирането на МКС до края на 2016 г. възлизат на 121,6 милиарда долара, от които САЩ са допринесли 81,8 милиарда долара, Русия - 9,3 милиарда долара, Европа - 12,9 милиарда долара, Япония - 14,8 милиарда долара и Канада - 2,8 милиарда долара. Русия е платила по-малко от 10% от разходите по проекта, но е получила достъп до 33% от ресурсите на станцията.

Ежегодната поддръжка на станцията е в размер на 5 милиарда долара. 3-4 милиарда долара са от поискания от НАСА бюджет. Първоначално станцията трябваше да действа до 2015 г., но на два пъти бе удължавана експлоатацията й до 2020 и 2024 г.