Новите санкции, въведени от САЩ срещу проекта "Северен поток 2", са враждебни действия и грубо пренебрегване на правилата за лоялна конкуренция.

Това заяви официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг в четвъртък, цитирана от ТАСС.

САЩ преследват грубо само собствените си енергийни интереси, казва Захарова.

"Това е просто нескрито пренебрегване на стандартите за лоялна конкуренция," отбеляза тя. "Бихме искали да заявим още веднъж, че незаконните ограничителни мерки не са и няма да могат да повлияят на фундаменталната линия на страната ни на международен етап", добави тя. Във вторник САЩ разшириха санкциите срещу Русия, след като въведоха ограничения срещу кораба , участващ в изграждането на газопровода "Северен поток 2" и KVT-Rus, собственик на кораба.

ЕП поиска налагане на санкции на Русия за Навални и спиране на "Северен поток 2"

ЕП поиска налагане на санкции на Русия за Навални и спиране на "Северен поток 2"

Евродепутатите приеха резолюция с 581 гласа

Тогава "Газпром" заяви, че е готов проектът да бъде завършен в срок.

Припомняме, че днес Европейският парламент (ЕП) призова за налагане на санкции на Русия и спиране на "Северен поток 2" във връзка с арестуването на опозиционера Алексей Навални.

Евродепутатите приеха резолюция с 581 гласа. 50 евродепутати гласуваха против, а 44 се въздържаха.

След години на влошаване на отношенията, законодателите подчертаха важността за провеждане на критичен преглед на сътрудничеството с Русия в различни външнополитически платформи и проекти като "Северен поток 2". Те призовават ЕС незабавно да спре енергийния проект. Евродепутатите поискаха от ЕС също незабавно да прекрати завършването на спорната тръба. Според тях ЕС повече не трябва да е място за руско богатство с неясен произход.

По отношение на новата администрация във Вашингтон, Европейският парламент подчерта, че ЕС трябва да използва момента за подсилване на трансатлантическото единство в защита на демокрацията и основните ценности срещу авторитарни режими.

Меркел защитава "Северен поток 2" въпреки противопоставянето на САЩ

Меркел защитава "Северен поток 2" въпреки противопоставянето на САЩ

И напомня, че има "търговски отношения между САЩ и Русия, например в петролния сектор"