"Манастирите в Атон изгубиха руската финансова подкрепа", съобщават гръцките медии. Реакцията на Русия е след като Вселенският патриарх Вартоломей даде автокефалия на Украинската църква, съобщи БНР.

От Руската православна църква призоваха миряните да не се причастяват в храмове под юрисдикцията на Вселенската патриаршия. Това са манастирите в Атон, много храмове в Крит и на Додеканезките острови.

Само за година руснаците са финансирали с 200 милиона долара строеж на пътища, нови параклиси и възстановяване на сгради в Света гора (Атон). Ежегодно хиляди руснаци посещават манастирите в монашеската република Атон. Бизнесмени финансират възстановяването и функциониране на цялата обител.

Атон е източник на благополучие за нашия свят, призна Путин в Света гора

Атон е източник на благополучие за нашия свят, призна Путин в Света гора

Руският президент е на посещение по случай 1000 години руско монашество на Атон

Само познатият като руски "Пантелеймонов манастир" се посещава ежегодно от хиляди руснаци. Техните посещения вече спряха.

Припомняме, на 15 октомври на изнесено заседание в Минск Синодът на Руската православна църква реши изцяло да прекъсне отношенията си с Вселенската патриаршия. Мотивът - решението на Константинопол да върне независимостта на Украинската православна църква от Московската патриаршия.

На 11 октомври Константинопол сне анатемата от Филарет - главата на Украинската православна църква, водена от Киевската патриаршия - и обяви, че тя трябва да се обедини с УПЦ, която досега оставаше на подчинение на Москва. На същата дата беше отменен и документ от 17 век, с който според Москва Вселенската патриаршия е предала на руската църква територията на Украйна.

"Украинската църква трябва да запази връзка с Москва", заяви игуменът на манастира "Свети Павел".

Припомняме, монашеската република Атон може да се посещава само от мъже. Света гора или Атон е планински полуостров в Северна Гърция, дълъг 57 км и широк 7 - 10 км. Общата му площ е 389 кв. км. Най-високият му връх Атон е с височина 2033 м. Според гръцката конституция Света Гора е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира. Наред с манастирите има 12 скита (по-малки манастири), метоси, както и над 600 килии, каливи и катизми.

Главен град и административен център на Света гора е Карея, който е седалище на губернатора като представител на гръцката власт. Духовно Света гора е подчинена директно на Цариградската патриаршия в Истанбул. Обитаването на полуострова е разрешено само на монасите и общото население е около 1400 души.