"Фейсбук" разкри руска дезинформационна кампания, насочена към африкански държави, пише "Ню Йорк таймс".

Русия тества нови тактики за дезинформация при голяма кампания във "Фейсбук" в някои части на Африка. Това е част от усилия на Москва да подобри техниките си за манипулация преди президентските избори в САЩ през 2020 г.

„Фейсбук” разкри операции на Русия и Иран за намеса на изборите в САЩ

„Фейсбук” разкри операции на Русия и Иран за намеса на изборите в САЩ

Вчера социалният гигант обяви, че е установил четири нови операции за намеса, които са с произход от Иран и Русия

От "Фейсбук" обявиха, ча са премахнали три подкрепяни от Русия мрежи, които са били насочени към африкански държави, включително Мозамбик, Камерун, Судан и Либия. Компанията подчерта, че онлайн мрежите са свързани с Евгений Пригожин, руски олигарх, който е обвинен в намеса на американските президентски избори през 2016 г.

За разлика от предишни кампании на Русия, мрежите са атакували няколко държави със съобщения на арабски език, според Интернет обсерваторията на Станфорд, която е помогнала на "Фейсбук" за разкриването на кампанията. Някои от съобщенията са промотирали руски политики, докато други са критикували политиките на САЩ и Франция в Африка. Руснаците също са работили с местни хора в африканските държави за откриване на профили във "Фейсбук", които са представяни като реални, за да се избегне засичане от технологичния гигант.

 Русия се готви да изключи Ютюб, Фейсбук и Инстаграм?

Русия се готви да изключи Ютюб, Фейсбук и Инстаграм?

Властите отричат...

Кампанията е по-голяма от действията на руснаците в САЩ през 2016 г. Докато подкрепяната от Кремъл Агенция за интернет изследвания е публикувала 2442 пъти във "Фейсбук" за месец средно през 2016 г., една от мрежите в Северна и Централна Африка е публикувала 8900 пъти само през октомври, според изследователите от Станфорд.