Руската полиция нахлу на повече от 10 адреса в Москва, свързани с Алексей Навални и негови сподвижници, като извърши обиски и задържа брата на Навални - Олег, предаде Би Би Си. Арестувана е и активистката Любов Собол, също съмишленичка на опозиционния лидер, юристка от Фонда за борба с корупцията (ФБК). Двамата са поставени под стража за 48 часа.

Формалният повод за полицейските акции е заведено дело за "нарушаване на санитарно-епидемиологичните норми" по време на протестите от 23 януари, когато жители на над 120 руски града протестираха в подкрепа на Алексей Навални. Само в Москва по улиците излязоха над 40 хиляди души.

Над 40 000 излязоха на протест в Москва в подкрепа на Навални

Над 40 000 излязоха на протест в Москва в подкрепа на Навални

Над 2000 демонстранти са арестувани в Русия...

Дойче веле съобщава, че е задържана и Мария Алехина от музикалната група Pussy Riot, известна с гражданската си активност и критично отношение към властите.

Медията съобщава, че обискираните адреси са близо 20, като сред тях е и жилището, обитавано от Алексей Навални и съпругата му Юлия.

Според Олег Навални, действията на полицията са политически мотивирани.

"Не съм съгласен със задържането. Смятам, че то е незаконно и се извършва с цел оказване на натиск срещу моя брат Алексей Навални заради политическата му дейност." - е написал той в протокола от ареста.

Напомняме, Алексей Навални, основател и лидер на ФБК, беше арестуван на 17 януари, на летище "Шереметиево" - минути след като се завърна от Германия, където повече от четири месеца се лекуваше след отравяне с "новичок", Отровата първо беше идентифицирана в германска лаборатория, а след това и от експерти на ОЗХО. Навални беше отровен в Русия на 20 август, малко преди да се качи на самолет от Томск за Москва.

Навални се върна в Москва, арестуваха го минути по-късно
Обновена

Навални се върна в Москва, арестуваха го минути по-късно

Задържани са десетки негови привърженици...

Докато Навални се лекуваше в Германия след покушението, в Русия федералната служба за изпълнение на наказанията го обвини, че с пътуването си е нарушил наложен по-рано от съда изпитателен срок и поиска да му се наложи ефективна присъда "лишаване от свобода". През декември 2014 г. в рамките на т. нар. дело "Ив Роше", съдът в Москва издаде условна присъда за Навални със срок 3 години и 6 месеца. През октомври 2017 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че присъдата на московския съда е произволна и необоснована. Руските власти игнорираха решението на европейския съд, а след като стана ясно, че Навални ще живее и ще се върне в Русия, поискаха условната му присъда да бъде заменена с ефективна и го обявиха за издирване.

Щабът на Навални призова за нови протестни акции в руските градове в неделя, 31 януари.