Руски и сирийски сили засилиха бомбардировките и артилерийския обстрел в Северозападна Сирия тази нощ. Това е най-голямото нападение над последния бастион на бунтовниците, откакто беше обявен за демилитаризирана зона след сключването на сделка между Русия и Турция.

Информацията разпространява "Ройтерс", позовавайки се на източници.

Русия е готова да сътрудничи със САЩ за Сирия

Русия е готова да сътрудничи със САЩ за Сирия

Промяна в политиката на Кремъл

Атакуваните села и градове в Северна Хама и Южен Идлиб попадат в буферната зона, която е част от споразумението между Русия и Турция от септември 2018 г., имащо за цел да предотврати мащабна офанзива в района.

По-рано тази седмица Вашингтон предупреди, че насилието в буферната зона "ще доведе до дестабилизиране на региона".

От вторник военните нападения на руснаците и сирийците принудиха хиляди цивилни да избягат към лагери на север по границата с Турция. Ударени са четири здравни центъра, обявиха представители от Идлиб и американска хуманитарна организация.

Сирийски бойни хеликоптери са хвърлили варелни бомби. Най-малко 15 цивилни са загинали и десетки са ранени.

Ръководени от опозицията агенции за гражданска защита алармират, че стотици хора, предимно цивилни, са убити при руски и сирийски удари от септември миналата година.

Турция разговаря с Иран за Сирия, САЩ и санкции

Турция разговаря с Иран за Сирия, САЩ и санкции

Обяснили на Тръмп, че ембаргото срещу Иран е погрешно

В контролираните от бунтовниците територии живеят над 3 милиона души.

Сирийската държавна медия, позовавайки се на източници от армията, обвинява бунтовниците за атаките и пояснява, че са атакувани "терористични групи". Медията допълва, че "Ал Кайда" е вдъхновила групи да засилят атаките с безпилотни самолети срещу основната военна база на Русия в арабската държава, но опитите са безуспешни.

В отговор на ескалацията бунтовниците твърдят, че са засилили ракетните атаки по позиции на армията, включително са убили най-малко четирима руски войници.

Русия отрича информациите за четирима загинали руски военни в Сирия

Русия отрича информациите за четирима загинали руски военни в Сирия

В последно време в Сирия нямало загинали руски военни