Известните руски хумористи с прякорите Вован и Лексус погодиха номер и на премиера на Северна Македония Зоран Заев, който изглежда се е съгласил да плати подкуп и обвини Русия, че има "много шпиони" на Балканите, информира АФП.

Заев се извини за случката, която беше определена от опозицията като "скандал", но обяви, че няма да подава оставка, поискано от политическите му опоненти. Северномакедонският премиер говори пред журналисти след телефонен разговор с двамата известни комици, които са се представили за бившия президент на Украйна Петро Порошенко.

Известни хумористи се пошегуваха с Макрон

Известни хумористи се пошегуваха с Макрон

Зеленски се чувствал като Путин, но не съвсем

Разговорът е качен в YouTube.

Владимир Кузнецов, с прякор Вован, и Алексей Столяров, с прякор Лексус, често провеждат шегаджийски телефонни разговори с политици и влиятелни личности.

В разговора със Заев "Порошенко" е предложил помощта си да посредничи за независимост на Македонската православна църква в преговорите с вселенския патриарх Вартоломей I. Двамата комици са посъветвали Заев да подкупи патриарха със 100 000 евро, за да се ускори процедурата.

"Но трябва да ви споделя, че това е единственото условие за това, и аз го направих, лично дадох на Вартоломей пари. В моя случай аз платих 150 000 евро, по-евтино е за вас", пошегували се двамата руснаци.

"Отлично, няма да има проблем", отговорил Заев.

При други три телефонни разговора, които са се провели между август 2018 г. и този април, Заев е заявил пред руснаците, които са се представили за генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Москва има "много шпиони в региона".

"Аз съм жертва на моята откритост" и "мошеници от държави с анти-НАТО ориентация", оплака се македонският лидер. Той увери журналистите, че по време на телефонните разговори не са обсъждани въпроси от националната сигурност.

Сред жертвите на руските комици са Елтън Джон, бившият британски външен министър Борис Джонсън, президентът на Беларус Александър Лукашенко и други. Те предпочитат предимно опоненти на Кремъл, чужденци и руснаци.

През април погодиха номер на премиера на Косово Рамуш Харадинай.