Военновъздушните сили на Австралия са били вдигнати под тревога заради руски стратегически бомбардировачи, които са провели учения над неутрални води до Индонезия, пише "Гардиън".

Според експерти Москва се опитва да разшири влиянието си в района на Тихия океан.

В базата в Дарвин за кратко е било увеличено нивото на бойна готовност в началото на декември. В този период според руското военно министерство в ученията са участвали два стратегически бомбардировача Ту-95МС и повече от 100 военнослужещи.

Руски медии съобщиха, че това са първите учения с руски въздушен патрул над Тихия океан от Индонезия.

Питър Дженингс от Австралийския институт за стратегическа политика, един от най-известните експерти по национална сигурност в Австралия, заяви, че ученията показват, че Русия отново се опитва да разшири влиянието си в периферията на света.

Това е напомняне, че Русия е тук и иска да бъде играч в областта на сигурността в Тихия океан и ще покаже военна сила, за да го демонстрира, каза той пред ABC.

Бомбардировачите излетяха от летище на индонезийския остров Биак, северно от Папуа Нова Гвинея, и останаха във въздуха повече от 8 часа. Самолетите са летели само над неутрални води.

Министерството на отбраната на Русия отбелязва, че редовно самолети от стратегическата авиация извършват полети над неутрални води в района на Северния полюс, Черно море, Каспийско море и Тихия океан.

Всички мисии на Въздушно-космическите сили на Русия се извършват в стриктно съответствие с международното право за въздухоплаване, уточняват от ведомството.

Самолетоносачите са пристигнали в Индонезия от Амурския регион, Югоизточна Русия. Руските военни съобщиха, че бомбардировачите са били заредени с гориво от самолет Ил-78 над Тихия океан по време на полета си до Индонезия.

"Мечоците" са с обсег на действие почти 15 000 километра без зареждане.

Не за първи път Русия демонстрира влиянието си в Тихия океан. През миналата година стана ясно, че Москва тайно е изпратила 20 контейнера с оръжие за новия си регионален партньор Фиджи. На островната държава са изпратени и руски инструктори, които обучават военнослужещите как да използват новото оръжие.