Членката на НАТО Естония заяви във вторник, че хеликоптер на руската гранична охрана е нарушил въздушното пространство на балтийската страна през почивните дни, руският посланик е извикан и му е била връчена нота за инцидента, съобщава АП.

Естонската армия заяви в изявление, че руският хеликоптер МИ-8 е влязъл във въздушното пространство на страната в югоизточна Естония в района Койдула - недалеч от руския град Псков - без разрешение в събота вечерта.

Естония привиква руския посланик заради прочита на Путин на войните на Петър I

Естония привиква руския посланик заради прочита на Путин на войните на Петър I

Това е напълно неприемливо и то в момент, когато Русия провежда реваншистка политика

Хеликоптерът е бил във въздушното пространство на Естония в продължение на почти две минути, казаха естонските военни, добавяйки, че не са представили полетен план, транспондерът му е бил изключен и не е поддържал радиовръзка с Естонската аеронавигационна служба.

Предполагаемото проникване е второто нарушение на въздушното пространство на Естония тази година. Миналата година руски самолети - военни и граждански - нарушиха въздушното пространство на Естония пет пъти, казаха военните.

В петък руският посланик в Дания беше извикан в датското външно министерство, след като руски военен кораб два пъти наруши териториалните води на страната край остров Борнхолм в Балтийско море.

Инцидентът се случи, докато много датски депутати бяха на острова за ежегодно събиране на политици и лобисти.

Руски военен кораб навлезе в териториалните води на Дания в Балтийско море

Руски военен кораб навлезе в териториалните води на Дания в Балтийско море

Дания нарече действието неприемлива провокация