Руският военен кораб "Цезар Куников" по време на преминаването си през Босфорския пролив в южно направление на 4 декември не е нарушил нито една от разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 година, регулираща въпросите на плавателните съдове в проливите, заяви официалният представител на Външното министерство на Русия Мария Захарова, предаде РТ.

"Искам да подчертая, че руският кораб не е нарушил нито една от разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо, както и съответните турски инструкции. Охраната на кораба - това е законно право на всеки екипаж. Когато нашите дипломати са разпитали турската страна в какво конкретно тя вижда нарушение, нищо извън абстрактните асоциации на някакъв "контекст и философия" на международните правни норми не чухме", каза в коментар Захарова, който бе публикуван на сайта на Външното министерство на Русия.

В навечерието турските медии публикуваха снимки, на които е заснет руски военнослужещ с преносим Зенитно-ракетен комплекс, който стои на палубата на десантния кораб "Цезар Куников".

Вестник Хюриет съобщи, че турското външно министерство е заявило на руското, че смята подобни действия за "Провокативна атака". Според изданието, "В Анкара показаха снимка на руския боец и подчертаха, че турската общественост е разтревожена от подобни кадри, а също така, че хората имат усещане, че безопасността им е застрашена".