Нискобюджетният ирландски авиопревозвач Ryanair е изправен пред най-голямата стачка в историята си, информират "Ройтерс" и други агенции.

Пилотите на компанията в пет европейски държави засегнаха плановете на 55 000 пътници в разгара на летните отпуски.

25 000 пътници ще бъдат засегнати от стачка на пилотите на Ryanair в Европа

25 000 пътници ще бъдат засегнати от стачка на пилотите на Ryanair в Европа

Пилоти в Германия, Холандия, Ирландия, Белгия и Швеция се очаква да спрат работа

Снимка 372719

Източник: ЕПА

Компанията, която успя да предотврати стачки преди Коледа, след като се съгласи да признае синдикатите за първи път в 30-годишната си история, не успя да спре надигащите се протести заради бавния напредък в преговорите за колективни трудови договори.

В отговор на синдикатите, които обявиха стачка, Ryanair съобщи, че отменя 250 полета за и от Германия, 104 полета за и от Белгия, 42 полета в Швеция и в Ирландия, където ¼ от пилотите излязоха на петата си 24-часова стачка.

От справка на сайта на Летище София става ясно, че общо четири полета на Ryanair от и за българската столица са анулирани - от и за Берлин Шьонефелд и от и за Брюксел Шарльороа.

Превозвачът очаква стачката да засегне 42 000 пътници само в Германия, като повечето от тях са прехвърлени на други полети на компанията, а останалите ще бъдат компенсирани или ще бъдат закарани по други маршрути.

Ryanair отменя 30 полета заради стачка в Ирландия

Ryanair отменя 30 полета заради стачка в Ирландия

До края на месеца ще има още протести - в Италия, Испания, Португалия и Белгия

Снимка 372718

Източник: ЕПА

"Това, което намирам за несправедливо, е, че пилотите изтеглиха късата клечка, защото хората искат да летят евтино", каза Даниел Фламан, един от пътниците на летище Франкфурт, който коментира пред "Ройтерс". Пътникът симпатизира на пилотите.

"Досадно е, че се случва през лятната ваканция, но това е единственият им начин", добави той.

Инголф Шумахер от германския синдикат Vereinigung Cockpit (VC), който участва в преговорите за вдигане на заплатите на пилотите, заяви, че пилотите трябва да се подготвят за "много дълга битка", тъй като ще са необходими месеци, за да се убеди нискобюджетният превозвач да прие промяна.

Снимка 372717

Източник: ЕПА

През миналия месец 48-часова стачка на служителите отмени 300 полета на компанията в Белгия, Португалия и Испания.

Холандски съд отхвърли искане на Ryanair да се блокира стачката на пилотите в Холандия, но ирландският превозвач увери, че всички полети в страната се движат по график.

Тази сутрин акциите на компанията се обезцениха с 1,4% до 13,36 евро. Те се сринаха с около 18% от 14,21 евро от декември, когато компанията шокира пазарите с признаването на синдикатите.

Снимка 372716

Източник: ЕПА

Ryanair обслужва повече от 2000 полета на ден на 223 летища в 37 държави в Европа и Северна Африка. Превозвачът твърди, че няма да промени модела си.

Синдикати твърдят, че призивите им за по-добро заплащане и по-справедливи договори не са чути. Също така не е постигнат напредък въпреки продължаващите вече няколко месеца преговори.

Пилотите отдавна се оплакват, че печелят по-малко от колегите си в други нискобюджетни компании. Служителите извън Ирландия също се оплакват, че изпълняват задълженията си в съответствие с ирландското законодателство, което не им позволява да се възползват от социалните придобивки в държавите им.