Докато прахът от военните учения на Китай около Тайван се утаява, посланието е ясно: военните ще отстояват претенциите на Китай върху острова в предизвикателство към Съединените щати, което ще поддържа високо напрежение и ще увеличи риска от конфронтация, пише "Ройтерс".

Китай не успя да попречи на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси да посети демократично управляван Тайван миналата седмица, пътуване, което според Китай е унищожило основата за политическо доверие между двете най-големи икономики в света.

Пътуването вероятно също е довело до промяна във военните изчисления на Китай, казват анализатори.

"Тази криза засили мнението в Китай, че обединението с Тайван вероятно е постижимо само чрез принудителни средства", каза Джао Тонг, учен по сигурността от Фондацията Карнеги за международен мир.

Незабавният отговор на Китай на посещението на Пелоси бяха най-големите военни учения около Тайван.

За първи път Народната освободителна армия практикува операции, насочени към блокада на острова, вероятната първа стъпка към нахлуване.

Освен това за първи път ракети прелетяха над острова и кораби пресякоха неофициалната средна линия в Тайванския пролив, поставена от Съединените щати през 50-те години на миналия век, но никога официално призната от Китай.

Анализаторите по сигурността очакват китайските сили, особено военноморските сили, да поддържат обширни патрули около Тайван, натискайки средната линия и установявайки дългосрочно господство над водния път.

Още преди ученията Китай заяви суверенитет над пролива, който според Съединените щати и Тайван е международен воден път.

"Китай показа, че има силата да налага думите си и че думите му не са просто празна дипломатическа поза", каза Уанг Кун-и, който председателства Тайванското общество за международни стратегически изследвания.

"Ученията промениха статуквото на Тайванския пролив, първоначално установено от американците. Чакаме да видим дали американците ще предприемат някакви действия, за да върнат това статукво".

Белият дом отхвърли всяко ново статукво и обеща, че ще извърши въздушен и морски транзит през пролива през следващите седмици.

Правителството на Тайван казва, че тъй като Китайската народна република никога не е управлявала острова, тя няма право да претендира за него или да решава бъдещето му.

С приключването на ученията в сряда Китай публикува първата си бяла книга за Тайван от 2000 г. насам, потвърждавайки предпочитанието си за "мирно обединение" с Тайван. Но оттегли обещанието да не разполага войски в Тайван, след като поеме контрола.

Докато утвърждаването на мирното обединение показва, че Китай не планира непосредствена инвазия, спирането на някои канали за военни комуникации след посещението на Пелоси отслаби предпазните средства за управление на непреднамерен конфликт със Съединените щати, увеличавайки дългосрочните военни рискове.

"Конфронтацията между Китай и САЩ ще премине на по-висока предавка", каза Ши Инхонг, професор по международни отношения в университета Ренмин.

Тайван отхвърли плана на Китай за острова "една държава, две системи"

Тайван отхвърли плана на Китай за острова "една държава, две системи"

Само народът на Тайван може да реши бъдещето му

"Умишлен конфликт все още е малко вероятен, но решението на Китай да спре военните комуникации със сигурност направи предотвратяването на случаен сблъсък по-трудно."

В знак на протест срещу посещението на Пелоси Китай също спря сътрудничеството със Съединените щати в области, включително операциите по изменение на климата и борба с наркотиците и обяви неуточнени санкции срещу Пелоси и членовете на нейното семейство.

Ученията и твърдите реакции на някои китайски дипломати разпалиха националистическите страсти, като много граждани се появиха онлайн, за да призовават за "обединение на родината"

Но по-хладнокръвни политически лица и интелектуалци казват, че няма реална опасност ръката на Си да бъде принудена от обществен протест да предприеме ход срещу Тайван, преди той да е готов.

"Китайските лидери може да използват националистическите настроения на хората, за да оправдаят политическите си решения и да оказват натиск върху други страни, но това не работи по обратния начин - лидерът няма да бъде притиснат от обществените настроения да действа прибързано", каза вътрешен политик пред "Ройтерс" при условие за анонимност.

"Използването на сила срещу Тайван не е най-доброто решение сега."

Отразявайки икономическата стойност на Тайван, Китай наложи някои ограничения върху вноса на селскостопански продукти от Тайван, но пощади електрониката, което предполага, че търговските мерки са до голяма степен символични.

Според изчисления на "Ройтерс", базирани на данни от китайските митници, цитрусовите плодове и прясната и замразена риба в списъка на Пекин за спиране на търговията представляват само 0,01% от общия внос на Китай от острова през 2021 г.

Обществеността в Тайван остана до голяма степен безгрижна към предупрежденията на властите в Пекин, като се надсмиваше на съобщенията от хакери, протестиращи срещу посещението на Пелоси, които бяха излъчени на екраните в магазини и железопътни гари.

Анализаторите казват, че заплахите на Китай са контрапродуктивни за спечелването на сърцата и умовете.

Твърдата линия на Пекин по време на президентските избори в Тайван през 2000 г. и 2020 г. тласна гласоподавателите съответно към кандидати като Чън Шуй-биан и Цай Инг-уен, които Китай смята за поддръжници на независимостта.

28-годишната Елиза Ченг, която работи в рекламата в Тайпе, каза пред "Ройтерс", че хората на нейната възраст се съмняват, че Китай ще нахлуе в Тайван.

"Но ако това наистина се случи, ще бъдем като Хонконг. Китай просто ще ни изяде."

Балканите или Китай – къде ще избухне Третата световна война?

Балканите или Китай – къде ще избухне Третата световна война?

Напредват ли Китай, Съединените щати и Тайван като сомнамбули към въоръжена конфронтация, подобно на Австро-Унгария срещу Сърбия, съюзник на Русия, след атаката в Сараево?