С последните атаки срещу танкери и свалянето на американски разузнавателен дрон Иран вероятно се опитва да промени статуквото, обяви директорът на Агенцията за военно разузнаване на САЩ генерал-лейтенант Робърт Ашли пред "Фокс нюз".

Помпео лети до Саудитска Арабия и ОАЕ заради Иран

Помпео лети до Саудитска Арабия и ОАЕ заради Иран

Ескалацията на напрежението в Персийския залив

"Бих казал, че те вероятно сега са пред значителна промяна на ситуацията", коментира генералът в първото си интервю пред национална телевизия като лидер на агенцията, към която работят близо 17 000 души.

Ашли поясни, като се позовава на действията на Иран през последните години, че иранците вероятно ще кажат, че са в "изгодна" позиция с влиянието си над иракското правителство и вероятно с оставането на власт на сирийския президент Башар Асад.

Но директорът, чиято агенция има за цел да разбере оперативната среда и действията на армиите на чуждите държави, смята, че изтеглянето на САЩ от иранската ядрена сделка и последвалите санкции оказват голямо влияние върху режима.

По-късно тази година Агенцията за военно разузнаване се очаква да публикува некласифициран военен доклад за Иран след подобни доклади за Китай и Русия.

Тръмп се противопоставил на съветниците за ударите по Иран

Тръмп се противопоставил на съветниците за ударите по Иран

САЩ не се нуждаели повече от войни

Според генерала липсата на икономически резултат от ядрената сделка и санкциите оказват огромен натиск върху иранското правителство, което се опитва да промени статуквото.

По отношение на Китай, Аштън смята, че Пекин е дългосрочно притеснение за САЩ, а Русия, въпреки че има хиляди ядрени оръжия, е в упадък, особено икономически.

Болтън съветва Иран да не бърка благоразумието на САЩ със слабост

Болтън съветва Иран да не бърка благоразумието на САЩ със слабост

Никой не е издал на Иран ловен билет за Близкия изток, отсече той