Силите за сигурност в събота стреляха със сълзотворен газ и гумени куршуми по протестиращите в Бейрут, някои от които се опитаха да проникнат в барикадиран централен квартал на столицата на Ливан, съобщи "Ройтерс".

Стотици хора бяха събрани като част от вълна от протести, които обхванаха Ливан от 17 октомври. Ливанците са бесни на управляващия елит, който насочи страната към най-тежката икономическа криза от десетилетия.

"Хизбула" призова ливанците да не вярват на САЩ

"Хизбула" призова ливанците да не вярват на САЩ

Иран ще отговори на провокациите, убеден лидерът Насрала

Протестите тласнаха Саад ал Харири да подаде оставка като министър-председател в края на октомври. Преговорите между основните партии изпаднаха в безизходица заради формирането на нов кабинет.

Ливан спешно се нуждае от ново правителство, за да го извади от кризата, което също разклати доверието в банковата му система. Чуждестранните донори казват, че ще помогнат само след като страната получи кабинет, който може да въведе реформи.

Харири с шанс отново да е премиер на Ливан

Харири с шанс отново да е премиер на Ливан

Политическата криза се изостря

Полицията и силите за сигурност масово се разположиха в Бейрут в събота вечер, преследвайки демонстранти на улицата, биейки и задържайки някои от тях, казаха свидетели пред "Ройтерс" протестиращи.

Силите стреляха със сълзотворен газ и каучукови куршуми, докато някои протестиращи се опитаха да прокарат стоманени прегради, преграждащи пътеки до парламента и правителствената централа.

Държавната информационна агенция заяви, че сълзотворен газ е принудил няколко души да припаднат, докато Ливанският червен кръст заяви, че 14 души са ранени, като шестима от тях са достатъчно зле, за да се нуждаят от настаняване в болница.

Ливан иска помощ за внос на стоки от първа необходимост

Ливан иска помощ за внос на стоки от първа необходимост

Апелилират за помощ от Германия, Великобритания, Испания и др.

Безредиците избухнаха от натрупване на гняв заради нарастващата цена на живота, нови данъчни планове и лидерите, доминиращи страната след гражданската война 1975 - 1990 г. Протестиращите обвиняват политическата класа, че доели държавата в своя полза чрез мрежи на корупция.