Сръбският президент Александър Вучич заяви, че ще търси гаранция, че страната му ще се присъедини към ЕС през 2025 г. като част от всяко споразумение с Косово, което ще открие пътя на двете държави към Общността, информира "Ройтерс".

Вучич обвинен в провокация

Вучич обвинен в провокация

След речта му в подкрепа на Милошевич

"Ако постигнем споразумение с Прищина, Сърбия ще се нуждае от ясни гаранции, че ще стане член на ЕС през 2025 г.", каза той в интервю за световната осведомителна агенция.

Вучич и косовският президент Хашим Тачи внезапно отмениха двустранна среща в Брюксел през миналия петък, на която двете страни трябваше за първи път да обсъдят план за размяна на територии. Сега те се очаква да се срещнат по-късно този месец.

Според сръбския лидер може да отнеме до 10 г. Белград и Прищина да сключат споразумение заради много различия.

Вучич: Сърбия не иска повече войни с Косово

Вучич: Сърбия не иска повече войни с Косово

Но Александър Вучич в същото време отправи заплаха по време на реч в Косово

"Понякога се усмихвам, когато чуя как хората опростяват нещата и казват, че споразумението се свежда до това, че аз ще ви дам три села и ще взема шест села в замяна", коментира той.

"Ако постигнем споразумение с Прищина, трябва да бъде цялостно споразумение, което включва не само отношенията между нас и албанците в Косово, но също трябва да включва решение за нашия път към ЕС и за допълнителен икономически напредък", смята Вучич.

Предложението за размяна на територии, което е обсъждано в Белград и Прищина, предвижда Сърбия да поеме контрол над северната част на Косово, населена предимно със сърби. В замяна Прищина ще получи контрол над южни сръбски общини, населени предимно с албанци.

Косовската полиция не пусна Вучич в Дреница
Обновена

Косовската полиция не пусна Вучич в Дреница

Вучич реши да продължи с планираното посещение

САЩ и някои представители на ЕС обявиха, че няма да се противопоставят на подобно споразумение, ако двамата местни лидери успеят да се договорят, но Германия отхвърли идеята, отбелязвайки, че може да възроди старата вражда от етническите войни през 90-те г. на XX век.

"Невъзможно е да има финално споразумение без подкрепата на Германия, Русия, САЩ и Франция", убеден Вучич.

По думите му кампанията за парламентарните избори в ЕС през май 2019 г. и надигането на крайнодесните политически партии в Европа са фактори, които могат да попречат на Белград и Прищина да постигнат споразумение.