Първият вицепремиер, министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич нарече безпочвени твърденията за доставки на сръбско оръжие за Украйна, съобщава външното министерство на страната.

"Първият вицепремиер, министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич опровергава твърденията за предполагаеми доставки на оръжия и военно оборудване за Украйна, които бяха публикувани от британската агенция "Ройтерс" и препечатани от отделни сръбски медии. Министър Дачич каза, че Сърбия, спазвайки вътрешните и международни правни актове, не доставя оръжие и военна техника на никоя държава, ако това може да доведе до избухване или продължаване на въоръжени конфликти, да застраши мира и сигурността в региона или нейните собствени отбранителни интереси", съобщиха от дипломатическата служба.

Министърът подчерта, че "Република Сърбия се придържа към своята политика на военен неутралитет и изпълнява заключенията на Съвета за национална сигурност от февруари миналата година". Ръководителят на сръбската дипломация подчерта, че от началото на конфликта в Украйна "от Сърбия не е изнасяно оръжие на нито една от страните...".

"Министърът посочи, че лицензите за износ на оръжие и военна техника на Република Сърбия се издават изключително на купувачи със сертификат за краен потребител, който, наред с други неща, гласи, че крайният потребител не може да препродава оръжия без съгласието на компетентните органи на Сърбия", се казва в съобщението.

По-рано сръбският министър на отбраната Милош Вучевич заяви, че Сърбия не е продавала и няма да продава оръжия нито на украинската, нито на руската страна. Подобно изявление направи на 5 март сръбският президент Александър Вучич, като подчерта, че страната му не доставя оръжия нито на Русия, нито на Украйна.

"Ройтерс", позовавайки се на секретни документи на Пентагона, изтекли в интернет, направи изявление, че сръбското правителство допуска възможността да доставя смъртоносни оръжия на украинската армия. Според документа сръбските власти са отказали да обучат украинските военни, но са отчели наличието на военни способности и политическа воля за доставка на оръжие на Киев. В същото време агенцията подчертава, че не може да потвърди автентичността на материалите на Пентагона.

Документите на Пентагона: Сърбия се е съгласила да даде оръжие на Украйна

Документите на Пентагона: Сърбия се е съгласила да даде оръжие на Украйна

Посочва се, че Белград има политическа воля и военна способност да въоръжава Киев в бъдеще