90 минути след телефонния разговор на президента Доналд Тръмп с украинския държавен глава Владимир Зеленски бюджетната служба към Белия дом е наредила на Пентагона да замрази финансиране за отбраната на Украйна.

Информацията разпространява Си Ен Ен, позовавайки се на правителствени документи.

Повечето американци искат Тръмп да бъде отстранен

Повечето американци искат Тръмп да бъде отстранен

За импичмънт на държавния глава се обявяват 52% от запитаните

Майк Дъфи от Службата за управление и бюджет към Белия дом, отговорна за контрол на парите за национална сигурност, е уведомил представители на Пентагона на 25 юли да спрат около 400 милиона долара помощ за Украйна. Дъфи е политическо назначение на Тръмп. На същия ден по-късно е изпратено официално уведомление, което е първият знак, че помощта е задържана малко след телефонния разговор, по време на който Тръмп притиснал Зеленски да разследва политически опоненти на американския лидер.

Лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър поднови призова си Дъфи да бъде свидетел на процеса срещу Тръмп в Сената през януари.

Тръмп обвини демократите, че искат да разрушат конституцията

Тръмп обвини демократите, че искат да разрушат конституцията

По думите му, импийчмънтът няма никакви основания...

Службата за управление и бюджет отхвърли връзката между решението да се спре помощта и телефонния разговор, като отбеляза, че е обявено на среща между агенции в средата на юли.

Безразсъдно е да се свързва задържането на средствата с телефонния разговор. Публично беше обявено, че решението за задържането на финансирането е взето на среща на агенции на 18 юли, обяви говорител. Въпреки че агенциите са уведомени на 18 юли, първите действия на Пентагона за спиране на помощта идват на същия ден, когато се е провел разговорът на Тръмп със Зеленски.

Тръмп: Защо не започнем импийчмънт срещу Пелоси?

Тръмп: Защо не започнем импийчмънт срещу Пелоси?

Напрежение между Белия дом и конгреса

Разговорът между Тръмп и Зеленски се е провел от 09,03 часа до 09,33 часа, а имейлът на Дъфи е от 11,04 часа.

Съдия нареди на властите да предадат документите на Центъра за обществен интегритет в отговор на молба да се разкрие информация в съответствие със Закона за достъп до информация. Центърът публикува документите по-късно вечерта.

Въпреки че по-голямата част от информацията е засекретена, документите хвърлят светлина върху разговорите между две правителствени агенции, които изпълняват нареждания на Тръмп.

Путин директно повлиял за негативното мнение на Тръмп към Украйна

Путин директно повлиял за негативното мнение на Тръмп към Украйна

Тази конспиративна теория се свързва с телефонния разговор на Тръмп с украинския президент

Един от първите сигнали за тревогата на Тръмп около финансирането произлиза от статия на Washington Examiner от 19 юни, свързана с обсъждане на одобрение на Конгреса за отпускане на военна помощ на Украйна в размер на 250 милиона долара.

Президентът очевидно е прочел статията и Дъфи е поискал от Пентагона план за подкрепа на Украйна на същия ден, когато е била публикувана статията.

Тръмп иска незабавен процес по импийчмънт

Тръмп иска незабавен процес по импийчмънт

Смята, че не е получил справедлив процес от демократите

Миналата седмица Конгресът гласува исторически импийчмънт на Тръмп по две обвинения, свързани с Украйна.