Макар че скандалът с Украйна внезапно се появи на сцената на американската политика през септември и бързо доведе до импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп тази седмица, вестник "Вашингтон пост" посочва произхода на казуса.

Тръмп иска незабавен процес по импийчмънт

Тръмп иска незабавен процес по импийчмънт

Смята, че не е получил справедлив процес от демократите

Множество бивши представители на Белия дом са разкрили пред вестника, че негативното мнение на Тръмп за Украйна е под прякото влияние на руския президент Владимир Путин. Основавайки се на част от разговорите, които е имал с Путин, тези източници обясняват, че Тръмп е стигнал до заключението, че Русия не се е намесила на президентските избори през 2016 г., а Украйна.

Тази конспиративна теория се свързва с телефонния разговор на Тръмп с украинския президент Владимир Зеленски. Американският лидер настоя Зеленски да проведе две разследвания. Едното, което привлече по-голямо внимание, е да се разследват Джо Байдън и синът му Хънтър Байдън. Другото се отнася за компанията за киберсигурност Crowdstrike и "сървър" от изборите от 2016 г., които са свързвани с безпочвена конспиративна теория за Украйна.

Ipsos: 42% от американците искат оттеглянето на Тръмп като президент

Ipsos: 42% от американците искат оттеглянето на Тръмп като президент

След гласуването в Камарата на представителите

Докато някои представители на Белия дом само заключават, че вярата на Тръмп в украинската конспирация идва от Путин, други посочват по-директни доказателства, според "Вашингтон пост".

Бивш представител на Белия дом разказа пред вестника, че Тръмп дори веднъж е казал директно, че знае, че Украйна е реалният виновник, защото "Путин му е казал".

Републиканците: Кръстоносният поход на демократите срещу Тръмп започна още преди номинацията

Републиканците: Кръстоносният поход на демократите срещу Тръмп започна още преди номинацията

Вчера Тръмп влезе в историята като третия президент, срещу когото са повдигнати обвинения

Изданието пише още, че много представители на Белия дом са се опитали да извадят Тръмп от заблудата, но не са успели.

През юли 2017 г. Тръмп проведе първата си среща с Путин на Г-20. Тогава те разговаряха около 3 часа.

Импчийчмънтът на Тръмп - кон за кокошка

Импчийчмънтът на Тръмп - кон за кокошка

Мартин Табаков не знае дали американският президент действително е нарушил американското законодателство, регулиращо дейността на главата на изпълнителната власт, но знае със сигурност, че дори и това да е така, демократите не успяха да го докажа